Westfriese Omringdijksait

Douw Bloemkôle in de top 2000!

Nederland kan van vrijdag 1 t/m vrijdag 8 december stemmen voor de 25ste editie van de NPO Radio 2 Top 2000. Luisteraars kunnen minimaal 5 en maximaal 35 nummers geheel naar eigen keuze aandragen via nporadio2.nl. Hoe mooi zou het zijn als we daar eens een Westfries nummertje in ‘douwen’ ? De afgelopen dagen is er daarom via sociale en andere media een wervingsactie op gang gekomen om het nummer “Bloemkôle” van Oôs Joôs een notering in de ‘moeder aller muzieklijsten’ te bezorgen.

( Stemmen is mogelijk van 1 t/m 8 december. Stem hier )

Oôs Joôs

De band Oôs Joôs (Onze Jongens) begon al in 2003. Vanaf het begin kozen ze ervoor om rock en roll klassiekers van Westfriese teksten te voorzien en die vol overgave de stampende zalen van de regio in te slingeren. Oôs Joôs werd een gevierde pretband op feesten en kermissen. Het nummer “Bloemkôle” is altijd een veel gevraagd succesnummer, ook na bijna 20 jaar. Oôs Joôs zijn niet meer weg te denken van de Westfriese podia. Eerder dit jaar verdienden ze de NH Radio Top 100 bokaal en de Westfrieslandprijs van het Westfries Genootschap. Het zou een kroon op het jubileum zijn als ze met Bloemkôle in de top 2000 zouden verschijnen.

Bloemkôle.

De regio West-Friesland is al eeuwen een waar voedselparadijs. Dat geldt ook voor de bloemkolen, die in grote getale geoogst worden in de regio. Het succes van dit product, dat voornamelijk in het Grootslag wordt verbouwd, heeft volgens ingewijden alles te maken met het bijzondere klimaat in de regio. Zo is Westfriesland het koelste plekje in de zomer en één van de warmste plekken in de winter. Bij overvloedige regenval is er genoeg afwatering via de vele sloten en het nabije IJsselmeer. Bij droogte is er altijd water voorhanden. Naast het klimaat en het reguleren van water, is de Westfriese gematigde zeekleigrond ook ideaal om bloemkool op te verbouwen.

De goede band van Westfriesland met bloemkool stamt al uit het verleden van de regio. Het telen van kool is een oud specialisme van de Westfries. Bloemkoolteelt is heel intensief. Alles gaat met de hand. Omdat het niet tegelijk groeit, moet je meerdere keren over hetzelfde stuk land heen om de bloemkolen te dekken of te snijden. Vele kleine ‘bloemkoolbouwers’ zijn in de loop van de tijd gestopt en de telers die zijn overgebleven hebben zich doorgespecialiseerd vanuit de bestaande kennis en kunde om bloemkool te verbouwen.

Bron: NH Nieuws 

Bloemkolen beluisteren van Oôs Joôs : klik hier (met dank aan Stijn Tromp)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.