Westfriese Omringdijksait

2023

Het water klotst tegen de drempel van 2024. Letterlijk. Het heeft zo lang geregend in 2023 dat het Markermeer vol zit en er nu zandzakken liggen in Bovenkarspel en Hoorn.

Zandzakken gaan voor de coupure in de dijk bij Bovenkarspel

Terugkijkend op het voorgaande jaar kost het me moeite om door de donkere wolken heen te kijken. Behalve de maar aanhoudende regenwolken, regen het afgelopen jaar zich ook de humanitaire rampen en crisissen meedogenloos aaneen. De polarisatie nam toe en de macht boog naar rechts. Verwarde personen die zich met dodelijke wapens op nietsvermoedende mensen richten blijken niet alleen meer in Amerika te wonen. Ze waren overal. En hoe verward moet je wel niet wezen om in Noord Engeland, langs het door de Deurloupers ooit uitgeroepen broedermonument van de Westfriese Omringdijk: de muur van Hadrianus, een beroemde 200 jaar oude boom te vellen?

Het gebeurde op een stormachtige nacht in september 2023:

De politie heeft nog steeds enkele verdachten op het oog maar zij ontkennen en er valt vooralsnog weinig te bewijzen. [Voor het hele verhaal klik hier.]

Om lichtpuntjes uit het afgelopen jaar te halen moet ik het grote overzicht verlaten en terug naar mijn eigen kleine kring. Ik heb genoten van hun gezelschap. Ik vond fijne momenten in de cultuur en in de sport. En ik heb me gelaafd aan de schoonheid van de natuur, die weliswaar verandert, maar onverstoorbaar haar prachtige cyclus blijft herhalen. Ik heb dit jaar mooie wandelingen gemaakt in Engeland en langs de Omringdijk. Rust gevonden. Leuke mensen ontmoet. Daar ga ik mij het aankomende jaar ook maar weer op richten. Ik moet nog een paar etappes over de dijk om de ronde af te maken. Ondertussen hoop ik dat nieuw groot wereldleed zich zal beperken en dat er hoop zal gloren voor het oude leed. Zo heeft de afdeling tuinen en parken van de National Trust in Engeland onlangs bekendgemaakt dat er zaden en stekken van de oude plataan op Hadrian’s wall zijn getrokken en dat er goede hoop is dat hieruit weer nieuw leven zal ontstaan. Een bemoedigende boodschap.

Gelukkig nieuwjaar allemaal!

Een gedachte aan “2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.