In deze kronieken Westfriese wederwaardigheden uit het bestaan van de Westfriese Deurloupers (sinds 2000), en een keuze uit de kronieken van het Westfries Genootschap uit de jaarboeken vanaf 2016:
2016
13-14 januari – Bij Andijk is een gedenksteen geplaatst om te herdenken dat honderd jaar eerder, in 1916, de Omringdijk ternauwernood heeft stand gehouden waar elders overstromingen waren.
24 juni – De Stichting voor de Middeleeuwse Archeologie organiseert in de Oosterkerk in Hoorn een eendaags congres met het doel meer inzicht te krijgen in de archeologie van de waterbeheersing in Nederland vanaf de Late Middeleeuwen tot in de Nieuwe Tijd. Aanleiding zijn de eerder uitgevoerde coupures in de Omringdijk. Er zijn excursies en lezingen en drs. Michiel H. Bartels presenteert zijn jongste publicatie “Dwars door de Dijk”. Het is een box met vier delen: een hoofdboek en drie ‘bijlagen’.
27 juni – Op basisschool de Piramide in Andijk hebben wethouder Joset Fit en initiatiefneemster Netty Zander, in het bijzijn van de kinderen uit groep 7 en 8, de leskist “Kijk de Dijk” gepresenteerd. Met de ontwikkeling van deze leskist komt het Westfries Genootschap tegemoet aan de vragen die kinderen hebben over water en land en biedt het handvatten aan leerkrachten om met omgevingsonderwijs aan de slag te gaan. Ook Cultuurclub de Westfriese Deurloupers leverde een bijdrage aan het project: Sjaak Bos heeft de kist kleurrijk beschilderd en Kees Kraakman verraste iedereen tijdens de presentatie met een spectaculaire vertolking van Kees de Steentijdman.
11 juni – Bij de voornoemde gedenksteen (zie januari 2016) in Andijk is in gecoat ijzer een silhouet geplaatst van 4 dijkwerkers. (Bootsman en Neuvel)
2 juli – Een ludieke activiteit van vrienden op het voorland bij Oosterleek, waarbij bier werd gedronken en kip gegeten, groeide vanaf de vroege jaren 1970 uit tot een heus muziekfestival aan de dijk. De dijkverzwaring van 2013 maakte hier helaas een einde aan, maar dit jaar is deze traditie weer in ere hersteld bij het vluchthaventje van Wijdenes. Jaarlijks in juni : “Kippenbillen Strand Party”.
10 juli – Het EK open water zwemmen voor de dijk in Hoorn. In het lastige water van het Markermeer werd Ferry Weerman winnaar op de 10 km. bij de mannen. Sharon van Rouwendaal kreeg brons op de 5 km. Beide zwemmers komen uit het Gooi.
8 september – In Kolhorn sluit de door de DaikBoekel meermalen bezochte horecagelegenheid Schippers Welvaren, in het centrum van het dorp, haar deuren. De sfeervolle gelegenheid krijgt een woonhuis bestemming
20 september – Een fraai plan om “het Gat van Schagen” te overbruggen haalde het net niet in 2011. Na vijf jaar en veranderde politieke en economische omstandigheden nemen de Westfriese Deurloupers het initiatief om het plan weer op de agenda te krijgen. Er volgen een petitie, een brief naar gedeputeerde Jaap Bond van Provinciale Staten en een motie van de VVD in de raad van Schagen met een gloedvolle inspreekbeurt van Sjaak Bos en Willem Messchaert. Het genereerde aandacht, maar zonder resultaat. De Schagense raad verwierp vandaag de motie.
10 november – Westfriese natuurliefhebbers hebben het initiatief genomen om de Ringslang terug te brengen in Westfriesland. Staatsbosbeheer heeft daarvoor een broeihoop met 51 ringslangen binnen de Omringdijk gebracht.
21 november – De eerste bewoners betrekken de wijk Vronermeer-Noord in Alkmaar. Met deze (voorlopig) laatste nieuwe woonwijk is Alkmaar weer een stukje Westfriesland ‘ingegroeid’.
2017
29 april – Mariakapel op de Keins van sluiting gered. Nadat buurvrouw mevr. Hamers na 12 jaar stopt met haar vrijwillig toezicht en onderhoud zijn nieuwe vrijwilligers gevonden. In de kapel worden nog jaarlijks zo’n 35.000 kaarsjes gebrand.
10 juni – Met het doel om inter-Friese verbindingen te leggen kwam vandaag het “Jongfryske Mienskip” naar Westfriesland met veertig vertegenwoordigende Friezen uit de provincie Friesland en uit noord- en oost-Friesland in Duitsland. Ze werden ontvangen in museumboerderij West-Frisia aan de Koningspade Hoogwoud en aan de Berkmeerdijk hoorden ze hoe Willem II, graaf van Holland en Zeeland en rooms-koning van het Duitse rijk, sneuvelde. In de Ouddorperpolder, nabij dwangburcht de Nieuwenburg, maakten de Friezen een ‘statement’ door twee rvs-bordjes te plaatsen. Ook werden eikenbomen geplant: ‘afstammelingen’ van de Upstallesbâm. Deze oeroude boom heeft in het verleden een oude ‘rechtsplaats’ gemarkeerd bij Aurich in Oost-Friesland. Het was in de tijd van de Friese Vrijheid een plaats van samenkomst van afgezanten uit alle Friese gebieden.
2018
18 januari – Een Zuidwesterstorm blaast zoveel water uit het Hoornse Hop dat het kunstwerk ‘De Fontein’ voor schouwburg Het Park droog komt te staan.
21 september – Een fietsbrug verbindt de Zuiderdijk met de Florasingel in Bovenkarspel, waardoor langzaam verkeer over de N307 kan vliegen van de dijk naar plan Zuid en visa versa.
2019
Het Enkhuizerzand wordt ontwikkeld op het voorland van de Omringdijk waardoor de relatie voorland en dijk hier verdwijnt.
26 mei – Herdenking 500 jaar Maria op de Keins. De eerste kapel bij dit populaire bedevaartsoord werd in 1586 het slachtoffer van de beeldenstorm. De laatste kapel dateert van 1956.
15 augustus – Een vogel-uitkijktoren bij de Vooroever wordt gesloten omdat het water van het IJsselmeer de grond wegslaat. Er moet een oeverversterking plaatsvinden.
10 oktober – Bij opgravingen in Schagen wordt een pelgrimsinsigne gevonden uit de 16e eeuw. Deze zou kunnen hebben toebehoord aan een pelgrim die Maria op de Keins bezocht.
18 november – “Om na te denken heb je overzicht en weidsheid nodig.” Deze woorden die eerder anoniem uit het oeuvre van Joost Zwagerman werden geselecteerd en op zijn mijmerbankje gespoten, hebben op initiatief van een Schoorlse horecaondernemer nu een meer permanente uitvoering gekregen. De zin werd gegraveerd in een nieuw bankje en vandaag o.a. onthuld door de cultuurwethouder van de gemeente Schagen.
2020
1 januari – In Bovenkarspel, op een steenworp afstand van de oude Westfriese Omringdijk, is op Oudejaarsavond de historische molen Ceres (1848 )zwaar beschadigd door een ernstige brand. De brand is vermoedelijk het gevolg van vuurwerk. Er is een crowdfunding gestart om de molen te kunnen restaureren.
22 januari – Het uit 1833 daterende Staverse Poortje, dat vanaf de gemetselde Wierdijk in Enkhuizen toegang geeft tot de haven, is gerestaureerd en staat weer rechtop. De poort stond al jaren scheef en op instorten.
28 februari – Wandelnet presenteert op de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht i.s.m. het recreatieschap Westfriesland een nieuwe route en gids van het Streekpad langs de westfries Omringdijk. (Streekpad 9) In tegenstelling tot eerdere routes voert deze de wandelaar niet alleen over de dijk zelf maar ook door de omgeving.
maart – De uitbraak van een wereldwijde coronapandemie heeft grote gevolgen voor traditionele evenementen binnen de Omringdijk. Het verenigingsleven ligt twee jaar voornamelijk plat en culturele instellingen moeten sluiten. Motorrijders maken op mooie dagen van de gelegenheid gebruik om massaal en met veel lawaai de Westfriese Omringdijk onveilig te maken. Hier en daar wordt de dijk vanwege de overlast gesloten voor dit verkeer.
18 juli – Vandaag overleed Joop van Diepen, een markant westfries en ambassadeur van het westfries dialect. Met zijn vlogserie “Effe buurten” heeft hij een waardevolle serie authentieke westfriese gesprekken nagelaten. Met een erehaag in zijn woonplaats Oosterblokker is afscheid van hem genomen.