Westfriese Omringdijksait

Jarig Genootschap

Het Westfries Genootschap
Het Westfries Genootschap is een vereniging die zich inzet voor het behoud en de ontwikkeling van de cultuur en de historie van West-Friesland. De vereniging werd in 1924 opgericht onder de naam Historisch Genootschap Oud West-Friesland. In de lange loop van het bestaan van het Genootschap zijn allerlei commissies gevormd die zich met deeltaken bezighielden en -houden, zoals het westfries dialect, westfriese familiestambomen, westfriese klederdracht, geschiedschrijving en bouwhistorie. Stichtingen als ‘Vrienden van het Westfries Museum’ en ‘Westfriese molens’ werken ook onder de paraplu van het Westfries Genootschap.

Bestaansproblemen
West-Friesland is een regio met een eigen identiteit. Het Westfries Genootschap zet zich al honderd jaar in om deze zoveel mogelijk te helpen bewaren en ontwikkelen. Er is veel kennis van en informatie over West-Friesland bij het Genootschap beschikbaar en dat is een bron die het verdient om te worden gekoesterd. Maar zoals het veel 100 jarigen vergaat: de vitale krachten nemen af. Door maatschappelijke ontwikkelingen heeft het Genootschap aan betekenis ingeboet. Het ledental (nu zo’n 1750) loopt terug en vergrijst. Financiële tekorten lopen op. De vraag is of men de veerkracht heeft om zich aan te passen aan de nieuwe tijd.

Jubileumjaar
Energie was er echter nog genoeg bij de jubileumcommissie van het Genootschap, die voor 2024 een reeks van feestelijke activiteiten in de Westfriese context op touw heeft gezet. Het programma van wandelingen, fiets- en vaartochten, molen- en boerderijopenstellingen, pubquizzen en een westfriese revue is terug te vinden op de website van het Westfries Genootschap. link

The Deurloupers
Op zondag 12 mei maakte ik zelf deel uit van het jubileumprogramma toen ik met the Deurloupers een stadswandeling muzikaal mocht opfleuren in de enige muziektent van Westfriesland, die aan de Loet in Schagen. We brachten er een afwisselend Westfries liedjesrepertoire. Het werd een heerlijke, zonovergoten, ontspannen middag met volk uit Friesland, Limburg en Canada, maar natuurlijk vooral uit Westfriesland. Met een koppie en een gebakkie : een mooi verjaardagsfeestje voor een 100 jarige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.