Westfriese Omringdijksait

Ontvallings 1 Aris Bouwens

Er zijn ons dit voorjaar twee markante ambassadeurs van het Westfries dialect ontvallen. Ik heb ze beide mogen ontmoeten….

Aris Bouwens

Aris Bouwens was bekend van zijn museumwinkeltjes in Noord-Scharwoude en het mini “Theater op Skoôt” in Broek op Langedijk. Een grote vent. Je zou zeggen een eik die niet gauw omvalt, maar na vijf jaar gesukkel met zijn gezondheid gebeurde dat toch op 5 mei j.l. Hij haalde de 80 net niet.

Aris hield zelf graag Westfriese voordrachten, maar gaf anderen ook een podium. Met Bert Wagendorp en the Deurloupers heb ik bij hem in 2017 in zijn theatertje opgetreden, dat die winterse avond met 40 mensen was uitverkocht. (“Reserveer op toid, want je wete : zôveul stoele hewwe we niet.” en “Boi niet komme, evengoed betale, want we wille graag draaie bloive.”) Het was een intiem Westfries onderonsje waar Aris ook zelf bar van genoot. 

foto the Deurloupers ©2017

Niet alleen Westfries cultuurgoed kreeg hier overigens een podium. Landelijk bekende en zelfs internationale artiesten wisten de gang naar het theatertje te maken.( Harry Sacksioni , Gerard Alderliefste, Lenny Kuhr, Robert Jan Stips, Astrid Nijgh en vele anderen). Corrie, de vrouw van Aris, ging rond met stukjes kaas en worst in dat kleinste theatertje van Nederland. Waar heb je dat ? 

Door corona en gezondheidsproblemen zagen Aris en Corrie zich genoodzaakt om het theatertje te sluiten in 2020. Zijn museumwinkeltjes, ooit wereldberoemd en bezocht door allerlei nationaliteiten, sloten al een paar jaar eerder.  

Aris, raskunstenaar en levensgenieter, zal gemist worden.

KunstnetTV maakte in 2015 een portret van Aris en zijn winkeltjesverzameling. Klik hier: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.