Westfriese Omringdijksait

132 Streekpad 9.7 Van Enkhuizen naar Oosterleek

foto 2023 ©sjaak bos

In 2020 heeft Wandelnet een nieuw wandelboekje uitgegeven: Streekpad 9. Een geheel herziene wandeling langs de Westfriese Omringdijk. Deze zomer heb ik weer eens een paar stukjes van de nieuwe route gelopen.

Het was in de eerste week van oktober 2023 nog ‘zomers’ genoeg om van Enkhuizen naar Oosterleek te wandelen. De route liep vanaf het Staverse poortje (een historische doorgang in de zeemuur van Enkhuizen) dwars door de oude stad en de schilderachtige Boerenhoek naar de Koepoort. Daarna via het “Westend” met zijn grote bollen- en zaadveredelingsbedrijven, naar Bovenkarspel en Broekerhaven. Bekend terrein voor mij. Ik ben in Bovenkarspel geboren en kwam hier als kind. Het was dus een trip down memory lane, waarbij de Omringdijk zelf weer eens even uit beeld bleef. Aansluiting met de dijk hervonden we weer bij de Kolk, het kleine haventje aan het eind van Broekerhaven, met zijn bezienswaardige overhaal. Hiermee was het mogelijk om je tuindersschuit over te zetten van de polder naar de ‘zee’. (In mijn jeugd werd het IJsselmeer altijd nog ‘de zee’ genoemd) Ik heb er nog een vage herinnering aan.

Toen we hier in het zonnetje even ons broodje opaten troffen we een aardige vrijwillige beheerder ervan, waarmee we een uitgebreid praatje maakten en een kleine rondleiding kregen. Die kleine ontmoetingen vind ik altijd de kers op de wandeltaart.

Onderweg langs de dijk, met het oog op de zeilbootjes en het oor aan het rustgevende geklots van IJsselmeerwater, hadden we nog eens zo’n leuke ontmoeting: een ouder echtpaar uit Venhuizen bood ons gul een plekje aan op het dijkbankje waarop ze waren neergestreken. Wat volgde was hun levensverhaal in een notedop.

Ons eindpunt was het kleine dijkdorp Oosterleek, waar het kerkje en het aanpalende café het opvallende hart van vormen. Lang was Herbergh ’t IJsselmeer een warm baken in deze uithoek, maar door de coronaregels is hier het licht in 2021 als een nachtkaars uitgegaan.

Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.