Westfriese Omringdijksait

Streekpad 9.6 Van Buurtjeshaven, Andijk naar Enkhuizen

In 2020 heeft Wandelnet een nieuw wandelboekje uitgegeven: Streekpad 9. Een geheel herziene wandeling langs de Westfriese Omringdijk. Deze zomer heb ik weer eens een paar stukjes gelopen. 

Als je de wandelnetroute volgt van Buurtjeshaven, Andijk naar Enkhuizen, volg je vrijwel overal de dijk en heb je zicht op het IJsselmeer. Het oog heeft daar de ruimte, daar hou ik van. Witte en bruine zeilen gaan er op de wind en lange rijen aalscholvers gaan af en aan. Wij hadden het geluk dat er uit het noorden een indrukwekkend gitzwart regenfront kwam opzetten.

We waren ook nog eens precies op tijd in finishplaats Enkhuizen, zodat een nat pak ons bespaard bleef.

Rechts langs de route kijk je uit over de huizen van de buurtschappen die samen het langgerekte Andijk vormen, met daarachter de verkavelde polder het Grootslag. De huisjes zijn een attractie op zich.

Er zijn voor de wandelaars van het Streekpad sinds vorig jaar video’s beschikbaar die op de website of via smartphone op de route onderweg meer informatie geven. Thuis bij het plannen van de route kun je al beelden zien van de plekken waarlangs de route loopt. Onderweg kan je op de smartphone beelden bekijken van landschap, natuur en geschiedenis. Men is bezig om  langs de route QR-codes te plaatsen die na scannen een filmpje afspelen. Dus als je op de dijk bijvoorbeeld het stoommachinemuseum passeert kan je zien hoe het er van binnen uitziet op je smartphone. Op dagen dat het gemaal niet op stoom is zie je wel de stoomwolken op je scherm. Ook de vernieuwde landingspagina van het streekpad op www.wandelnet.nl is een welkome toevoeging aan het wandelboekje. Goed bezig Wandelnet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.