Westfriese Omringdijksait

Revival van LAW-WFO

foto sjaak bos 

Een wandeltocht over de Westfriese Omringdijk ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van wandelsportvereniging U.D.I.-S.O.S. uit Hoorn was in 1994 de aanzet tot het realiseren van een permanente wandelroute over de dijk. In april 1998 was de 140 km. lange route door vrijwilligers van de vereniging volledig geel-blauw gemarkeerd en kon hij als NWB-wandelpad nr 18 met een speciaal wijntje worden gelanceerd : de Vin Digue Périphérique. Ik heb zelf met smaak zo’n wijntje over de tong laten rollen toen de Westfriese Deurloupers twee jaar later de Omringdijk hadden verheven tot hun ultieme Pièce de résistance, en wij een ontmoeting hadden met enkele vrienden van de U.D.I.-S.O.S. (“Uitspanning Door Inspanning – Samen Op Stap”).

Nu, 22 jaar later, lijkt deze nalatenschap een revitalisering te gaan beleven. De wandelbonden NWB en KNBLO-NL zijn in 2015 met elkaar gefuseerd tot Koninklijke Wandel Bond Nederland en het is mij eigenlijk een beetje ontgaan hoe intensief deze nieuwe KWBN zich nog bekommerde om het Omringdijkpad. In elk geval hebben het Recreatieschap West-Friesland en de provincie Noord-Holland het nodig geacht dat er een herdefiniëring kwam. Zij hebben vorig jaar aan  een professionele routemaker  gevraagd om deze route (opnieuw) te ontwikkelen. Er werd een padcoördinator  aangesteld om samen met een aantal vrijwilligers het nieuwe wandelroute te realiseren.

Op 13 december j.l. was er een zgn. startbijeenkomst enen en kwamen alle markeerders en veldwerkers ter  kennismaking  bij  elkaar.  Er werd informatie gegeven over het pad en nadere instructies ten aanzien van de markering. ‘Gemeentes hebben zo ieder hun eigen regels hiervoor’, aldus Pim Kuipers, padcoödinator. Na deze bijeenkomst is door een tiental vrijwilligers gestart met de markeringswerkzaamheden. Onder  andere  de paaltjes van  de knooppunten van  het wandelnetwerk werden hiervoor gebruikt en iedere markeerder nam hierbij circa 15 kilometer voor zijn/haar rekening.

Aan horeca-ondernemers langs of in de buurt van het  streekpad  is gevraagd om mee te doen  aan ’Wandelaars Welkom’. Bij de routebeschrijving wordt een verwijzing naar deze deelnemende horecagelegenheden geplaatst.

Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs op 28 februari a.s. in Utrecht zal een nieuwe wandelgids (met 31 kaarten) van het nieuwe  streekpad aan het publiek worden  gepresenteerd.  Later volgt nog een officiële opening die gepland staat voor maart 2020. Daarnaast zal alle informatie waaronder ook de routebeschrijving en de gps-tracks op de website van Wandelnet komen te staan.

Ik ben heel benieuwd en ga mij er eind februari in Utrecht persoonlijk van vergewissen of e.e.a. ook nog een nieuw wijntje heeft opgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.