Westfriese Omringdijksait

Presentatie Streekpad 9 in Utrecht

foto sjaak bos 2020

Vrijdag 28 februari was ik op de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht, omdat daar de wandelroute over en langs de Westfriese Omringdijk weer een nieuw leven werd ingeblazen. In het labyrint van kleurrijke stands waar zoals gebruikelijk de folders, pennen en tasjes niet van de lucht waren en de ene na de andere exotische bestemming zich manifesteerde, liepen we onverwacht snel Pim Kuipers tegen het lijf. Pim is padcoördinator bij de Wandelnetorganisatie. Hij is daar sinds 2018 actief vrijwilliger, werkt één dag in de week op de uitgeverij en de laatste tijd in het bijzonder aan het streekpad Westfriese Omringdijk. Pim woont in Amsterdam maar heeft in Hoorn gewoond, dus hij wist dat bij ons een dijk een “doik” hiet.

In een volgepakt zaaltje van de jaarbeurs mocht Pim Kuipers met een kleine powerpointpresentatie zijn project presenteren, waarna Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet, het eerste exemplaar van de wandelgids overhandigde aan Nico Slagter (voorzitter Recreatieschap Westfriesland). Ik was natuurlijk vooral benieuwd hoe de route was ingestoken en waar hij afwijkt van de loop van de dijk.

De nieuwe beschrijving van het streekpad begint in Hoorn en maakt een ronde van zo’n 150 kilometer.(de Westfriese Omringdijk heeft een lengte van 126 km.) De route gaat langs 1200 markeringen. Er worden vier trajecten onderscheiden. Eerst loop je vanaf Hoorn langs de Schermer om zo op een gegeven moment in de buurt van Alkmaar uit te komen. Vervolgens ga je langs het Noordhollands Kanaal in noordelijke richting naar Schagen, dan langs de Wieringermeer (“langs Wieringen”) naar Medemblik. Na een stuk langs het IJsselmeer kom je weer terug in Hoorn. De route wordt rood-geel gemarkeerd en loopt hier en daar samen met de LAW’s het Groot Frieslandpad en het Zuiderzeepad.

De route gaat opzichtig door de centra van 5 historische stadjes. Daar kun je naast cultuur snuiven ook plassen, koffie drinken, appeltaart eten, lunchen en als je wilt overnachten. Een ingreep die ik goed kan begrijpen. Het komt tegemoet aan de wensen van de moderne wandelrecreant. Het betekent ook dat daarmee “het Gat van Schagen” handig wordt omzeild, wat voor de bruglobby misschien enigszins teleurstellend is. Voor het toenemend aantal fietsrecreanten blijft deze Verbinding echter een diep gekoesterde wens. Ik voorspel een kleine aanpassing van het streekpad als het ooit tot een realisatie daarvan komt….

Met het nieuwe streekpad krijgt onze Westfriese Omringdijk weer een nieuwe boost. Ik heb hem al verschillende keren gerond, maar sta te trappelen om deze variatie uit te proberen.

Het Streekpad is een initiatief van Recreatieschap Westfriesland en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Holland. Het beheer en onderhoud worden verzorgd door Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap Westfriesland en vrijwilligers van Wandelnet.

  Boekje kopen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.