Westfriese Omringdijksait

An de wandel.

Nu we al bijna een jaar door het Coronavirus in een tang gehouden worden zien we dat “wandelen” als enige uitje een behoorlijke vlucht heeft genomen. Er wordt wat afgewandeld in ons land ! Vaak zijn het ommetjes in de omgeving van thuis, maar ook het onafzienbare aantal uitgezette wandelroutes wordt nu vaker dan ooit benut om de populaire stappentellers te voeden met persoonlijke data. Een woud van paaltjes, stickers en bordjes wijst ons overal een weg.

Wandelnet is een landelijke organisatie die, althans voor wat betreft de langere paden, enige orde schept in de chaos. Vrijwilligers van Wandelnet coördineren en onderhouden de doorgaande wandelroutes in Nederland: meer dan 11.000 kilometer Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW) en Streekpaden. Anders dan de LAW’s  bestaan Streekpaden weliswaar uit meerdere etappes, maar ze gaan over het algemeen rond  binnen een streek of provincie. Ze worden aangegeven met geel-rode markeringen en de LAW’s met rood-witte. Voor beide geldt dat ze langs de mooiste stukjes van Nederland gaan en dan zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen.

Op initiatief van Recreatieschap Westfriesland en met subsidie van de Provincie Noord-Holland is vorig jaar het Streekpad Westfriese Omringdijk gerealiseerd, en laat die nou genomineerd zijn voor een prijs !

(Zie eerder blog )

Om e.e.a. te stimuleren kiest de Fiets en Wandelbeurs jaarlijks een ‘Wandelroute van het Jaar’. Nieuwe routes of routes die ingrijpend zijn vernieuwd tussen september 2019 en oktober 2020, ook buiten onze Nederlandse grenzen, maken kans op de titel voor 2021.

In het najaar van 2020 is een lijst van 17 kanshebbers bekendgemaakt, waarna een Belgisch-Nederlandse jury deze wandelroutes aan de hand van een groot aantal criteria heeft onderzocht en gewogen. In januari 2021 zijn vervolgens vijf kandidaten voor de eretitel op een shortlist verschenen en daarvan is Streekpad Westfriese Omringdijk er één !

De 5 routes zullen worden nagelopen, om een volledig beeld van de diverse trajecten te krijgen en op basis van deze ervaringen zal de jury ten slotte tot een eindoordeel komen in april. De winnaar zal bekend worden gemaakt op zaterdag 1 mei 2021, tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent.

Om het juryoordeel voor wat betreft onze favoriete wandeling straks goed te kunnen begrijpen ga ik zo snel mogelijk een start maken met het nalopen van de route en deze kritisch beoordelen. Ondertussen vraag ik iedereen om te duimen voor een goede afloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.