Westfriese Omringdijksait

Help molen Ceres uit de brand.

In mijn geboortedorp, op een steenworp afstand van de oude Westfriese Omringdijk, staat al zo’n 170 jaar een korenmolen het beeld te bepalen. Op Oudejaarsavond raakte deze historische molen Ceres uit 1848 zwaar beschadigd door een ernstige brand. De brand is vermoedelijk het gevolg van vuurwerk, waarvan het massaal afsteken ervan in Nederland gewoon een legale aangelegenheid is tijdens de jaarwisseling.

Aanvankelijk werd gedacht dat de achtkante molen niet meer te redden viel maar ondanks de grote schade ziet men kansen om de molen toch te herbouwen. “De brandweer zei dat we mazzel hadden dat het riet er zo snel vanaf is gevallen, waardoor ze het raamwerk konden behouden.”  Ook de molenas en het wiekenkruis, waar de vier wieken aan vastzaten, lijken gespaard.

Het Molenfonds start een crowdfundactie

De zwaar beschadigde Ceres is een harde klap voor de vele vrijwilligers van de molen en inwoners van Bovenkarspel. Deze eeuwenoude molen was voor hen méér dan een molen. De stoere stellingkorenmolen staat al sinds 1848 in het dorp en lééft bij iedereen, voor iedereen, letterlijk en figuurlijk.

Zo leverde Ceres al jarenlang meel aan de nabijgelegen zorgbakkerij De Molenwiek en werden er aspirant-molenaars opgeleid. Ook vormde de molen een geliefde trouwlocatie voor bruidsparen uit de regio. Kortom, Ceres hóórt gewoonweg bij Bovenkarspel. Dáárom moet de molen snel terugkeren en aan een nieuw leven beginnen.

Gelukkig kán de molen worden gerestaureerd. Een groot deel van de kosten wordt gedekt door subsidies en verzekering. Voor het ontbrekende deel is hulp nodig !

Nou, voor een volkje dat jaarlijks meer dan 70 miljoen uitgeeft aan vuurwerk moet dat toch zijn op te brengen….Dus:   Geef aan de Ceres  !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.