Westfriese Omringdijksait

De brug die er (nog) niet is. (deel2)

Een fraai plan om de westfriese omarming van de Omringdijk weer symbolisch te sluiten door het Gat van Schagen te overbruggen, haalde het net niet in 2012. Na vijf jaar en veranderde politieke en economische omstandigheden nemen de Westfriese Deurloupers het initiatief om het plan weer op de agenda te krijgen. Steun nog steeds het het plan voor een fiets- en wandelbrug en teken de petitie !

Er zit bij Schagen een coupure in de Westfriese Omringdijk. Er gaat o.a. een kanaal en een Rijksweg dwars doorheen. Een eenvoudige Dijkgaander zoals U en ik moeten dan, om de dijk te volgen, via een kilometerslange omweg van eindpunt A naar beginpunt B. Dat kan voeren via Schagerbrug, (met zijn uitgebreide horecamogelijkheden) of via de haven van Schagen (zoals ik dat zelf altijd doe). Er zijn steeds meer mensen die de Westfriese Omringdijk ontdekken als een prachtig monument om fietsend of wandelend te verkennen. Daar is door provinciaal beleid van de laatste jaren bewust op aangestuurd. Een ontwerpwedstrijd in 2009 leverde een mooi plan op voor een brug die de Westfriese Omringdijk recht doet. Over zijn plan zei de friese architect Rein Hofstra het volgende: “De oplossing die ik heb ontworpen gaat niet eens zo zeer over het bouwen van een brug, maar vooral over het zo veel mogelijk herstellen van de dijk.“  Maar de crisis kwam en een gemeentelijke herindeling met bijbehorende verkiezingen bracht lokaal het politieke kippenhok in beweging. Het hanengevecht wat er op volgde ging ten koste van de brug. De gemeente Schagen blies het idee af. Andere partners trokken zich terug. Het kunstwerk, dat financieel al bijna rond was, ging in een la.

De Westfriese Deurloupers, die in 2000 elkaar bij de oprichting al hadden bezworen om ooit het Gat van Schagen te helpen slechten, hielden na 2013 het oog op de la. De politieke situatie kwam tot rust, de economie herstelde zich. Het werd tijd om nog eens aan de boom te schudden. Met het doel om de aanleg van De Brug weer op de politieke agenda te krijgen werd deze zomer een petitie opgesteld die vergezeld van handtekeningen en steunbetuigingen is aangeboden aan gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland. Nog steeds kunnen medestanders hun handtekening zetten. Het spel is weer op de wagen.

Wordt vervolgd

De beoogde Brug over het Gat: (architect Rein Hofstra)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.