Westfriese Omringdijksait

De brug die er (nog) niet is. (deel1)

Een fraai plan om de westfriese omarming van de Omringdijk weer symbolisch te sluiten door het Gat van Schagen te overbruggen, haalde het net niet in 2011. Na vijf jaar en veranderde politieke en economische omstandigheden nemen de Westfriese Deurloupers het initiatief om het plan weer op de agenda te krijgen. Steun het plan voor een fiets- en wandelbrug en teken de petitie!

“Ik ging naar Bommel om de brug te zien.” (Nijhoff , de moeder de vrouw)

Ik snap dat wel. Ik ben bezig met een voettocht van de kust naar het oosten van Nederland en passeerde de afgelopen week het Amsterdamse, via Waterland naar het Gooi. En of het nou zo moest wezen, ik passeerde daar een handvol fiets- en wandelbruggen. Heel erg objectief ben ik misschien niet, maar wat een opwindende beleving iedere keer, zo’n Brug op je pad. Eerst is er het moment dat de Brug zich in het landschap openbaart. Een aangename verrassing op je netvlies. En daarna is er het moment dat je de Brug betreedt. Hij tilt je op, verheft je van het maaiveld en geeft je uitzichten die er zonder de Brug niet zouden zijn. De Brug zelf is, terwijl je hem oversteekt, een veranderend spel van lijnen en welvingen. Sta je aan de andere kant, dan kijk je nog eens om. Ja, je zou ervoor naar Bommel gaan, om zo’n Brug te zien.

Pythonbrug Zeeburg Amsterdam

Brug over het IJ (foto ©sjaakbos 2016)

Nesciobrug Ijburg (foto ©sjaakbos 2016)

Veeneikbrug, Amsterdam-zuid – Diemerbos (foto ©sjaakbos 2016)

(vrij naar Marinus Nijhoff:)

Ik ging naar SCHAGEN om de brug te zien.
Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden
die elkaar jarenlang schenen te vermijden,
waren weer herenigd. Een minuut of tien
dat ik daar lag, in ’t gras, mijn thee gedronken,
mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd –
laat mij daar midden uit de oneindigheid
een stem vernemen dat mijn oren klonken.
Het was een vrouw. De fiets die zij bereed
kwam langzaam tegen het talud gereden.
Zij was alleen, trok gebogen aan haar stuur,
en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.
O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder reed.
Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.

 

Westfriese brug, Schagen (ontwerp Rein Hofstra)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.