Westfriese Omringdijksait

De brug die er (nog) niet is. (deel 3)

Een fraai plan om de westfriese omarming van de Omringdijk weer symbolisch te sluiten door ‘het Gat van Schagen’ te overbruggen, haalde het net niet in 2012. Na vijf jaar en veranderde politieke en economische omstandigheden namen de Westfriese Deurloupers het initiatief om het plan weer op de agenda te krijgen. Ze boden de verantwoordelijke gedeputeerden van de provincie Noord-Holland in juli een petitie aan. De reactie daarop, vanaf een iPad, volgde na het reces in september. Het kwam er op neer dat de provincie zich eerder al medestander voor het plan getoond had, maar dat de gemeente Schagen toen, door het plan af te wijzen, het spreekwoordelijke “vogeltje over het touwtje” had laten wippen. Met andere woorden: de bal ligt eigenlijk in de gemeente Schagen.
Deze week werd in die gemeente een motie behandeld van de VVD, waarin de wens werd verwoord om het plan van de brug nog eens  bespreekbaar te maken…..

Hier spreek ik de Raadsleden toe van de gemeente Schagen. Pleidooi voor de brug. foto @ kees kraakman 2016

 

TEUGEN!

Je weet soms niet hoe mensen achter hun voordeur met elkaar omgaan. Deze week was ik in het huis van de plaatselijke politiek van Schagen. Een verbouwing stond op til, dus de bewoners zaten voorlopig voor het laatst in de huiskamer aan de Laan. Ik had het niet meteen in de gaten maar later op de avond zou blijken dat ze allemaal een bot mes onder de tafel verborgen hielden.

Kom met een plan voor de openbare ruimte en er zijn altijd wel mensen “teugen!”. Dat was al zo met de weg naar Rome. In de aanloop naar de behandeling van een motie om de aanleg van De Brug bij Schagen nog eens bespreekbaar te maken ging het al net zo. Of de tegenargumenten hout sneden deed er niet veel toe, maar ze bereikten de kolommen van de lokale krant. En dat die goed gelezen wordt door de volksvertegenwoordigers in de raad van Schagen werd op een stuitende manier duidelijk toen op de motie  werd gereageerd. De toon was voornamelijk onvriendelijk en nergens constructief. Ik chargeer:

“ We gaan gien geld ouver de balk smoite!”
“ De VVD verzint nooit wat creatiefs, en nou iniensen wel zeker? ”
“ Niet allien Skagen het een Gat. Alkmaar het er ok ien! ”
“ Die brug is toch voor fietsers en wandelaars? Die houwe toch zô van fietse en wandele? Leit ze den toch lekker óm gaan!”
“ Zô’n brug voor snelverkeer brengt allien maar ongeluk! “
“Met die brug ken het vaarverkeer nooit meer in de haven van Skagen komme. “
“ D’r kenne den wel veul voorstanders weze, maar in main achterban benne d’r ok teugenstanders. “
“ Straks komt er niemand in Skagerbrug meer een koppie doen.”

Een reeks van non-argumenten maakte snel duidelijk hoe in Schagen de vlag er bij hangt. Politieke wonden liggen hier kennelijk nog steeds open. De wil ontbreekt, dus de Brug maakt (voorlopig) geen kans. Met 6 stemmen voor en 24 ’teugen’  werd de motie verworpen. Nóg een vogeltje over het touwtje….

Steun nog steeds het plan voor een fiets- en wandelbrug en teken de petitie voor het einde van deze maand!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.