Westfriese Omringdijksait

De brug die er (nog) niet is. (slot)

Een fraai plan om de westfriese omarming van de Omringdijk weer symbolisch te sluiten door ‘het Gat van Schagen’ te overbruggen, haalde het net niet in 2012. Na vijf jaar en veranderde politieke en economische omstandigheden namen de Westfriese Deurloupers het initiatief om het plan weer op de agenda te krijgen. Ze boden de verantwoordelijke gedeputeerden van de provincie Noord-Holland in juli een petitie aan. De reactie daarop kwam er op neer dat de provincie zich eerder al medestander voor het plan getoond had, maar dat de gemeente Schagen zich had teruggetrokken. Een nieuwe motie in de gemeenteraad van Schagen,waarin de wens werd verwoord om het plan van de brug anno 2016 nog eens  bespreekbaar te maken, haalde het bij lange na niet. Ondanks pleidooien en steunbetuigingen vóór de brug.

VOOR!

Geachte voorzitter, leden van de raad,

Ik spreek graag in ten faveure van een spoedige overbrugging van het zogenaamde Gat van Schagen.

Ik ben Willem Messchaert uit Kolhorn, dijkenkenner en polderliefhebber en tegenwoordig vooral van mijn moeder.

Ik spreek in namens de rest van de wereld of in elk geval namens die tien-, nee honderdduizenden die in de ons achterliggende tijd voor en aan de dijk hebben gewerkt. Die zouden allemaal – zonder uitzondering – voor het zo snel mogelijk weer sluiten van de ring van de Westfriese Omringdijk zijn.
Onvoorwaardelijk.
Net als ik.
De kansen zijn er.
De uitdaging evenzeer.
De politiek- bestuurlijke en de economische wind is gunstig. Plannen liggen kant en klaar.

Een paar voorbeelden van mede-voorstanders:

1.    Pieter Bakker, hij was dijkopzichter voor De Vier Noorder Koggen en voor Drechterland, inspecteerde de dijk wekelijks, zo niet dagelijks op zijn van dienstwege verstrekte driewielige fiets. Pieter Bakker is 100% voor.

2.    Stien Majon, mijn grootmoeder, zou vierkant voor zijn. Geboren in een watermolen aan de Kleidijk in Broekerhaven had zij als jong meisje aan de Drechterlandse Zuiderdijk een dienst. Ze liep elke dag over de dijk en langs de Zuiderzee naar haar werk en weer terug naar huis.

3.    Johan Schilstra, de grootvader van de Omringdijk, zo genoemd nadat hij als auteur van het boek ‘In de ban van de dijk’ en als statenlid namens de VVD de hele Westfriese Omringdijk diens welverdiende provinciale monumentenstatus bezorgde. Ook Johan zou voor zijn, in het besef dat ook een monument moet doorontwikkelen om intact te blijven.

4.    Guus Ris, in leven dijkgraaf van een zeewerend waterschap en niet toevallig inwoner van Schagen geweest. Hij was voor sterke dijken, maar evenzeer voor zingevende cultuur-historische ingrepen. Dankzij Ris kwam er een korenmolen op de dijk bij Medemblik en een strandpaviljoen bovenop de Hondsbossche Zeewering. Ook Guus zou voorstander van een brug zijn. Een sterke voorstander.

En ten slotte de dijk zelf, ook die is voor.
Hartstikke voor.
Hoe zegt de dijk het zelf?

“U had mij dringend nodig en groef mij blootshands op.
U verhoogde mij, hoewel ik brak.
Gebroken nam ik het voor u op, keerde het tij en omring uw leven.”
willem messchaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.