Westfriese Omringdijksait

Zevende editie Grôte Daikboekel

Een week vroeger dan normaal stond op de jaarlijkse wielerkalender de “Ronde van de Westfriese Omringdijk”,  op 25 juni jongstleden. Opnieuw was de oude Westfriese Omringdijk het domein voor honderden recreatieve en sportieve fietsers. Het weer was miezerig en er stond een straffe wind, maar toch deden ruim 1.300 deelnemers dit jaar mee. Vanaf de vier startlocaties Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn kozen de fietsers voor een route over de hele dijk (135 km) of over deeltrajecten van 50 of 80 km. Na het bereiken van de finish, werd in een ontspannen sfeer nagenoten van deze editie. Organisator Le Champion en de vrijwilligers kijken terug op een zeer geslaagd evenement.

Foto: Sjaak Bos

Om 8.00 uur gaf Pieter Dijkman, wethouder Gemeente Alkmaar, het eerste startschot op de startlocatie in Alkmaar. Hier, maar ook in Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn, stonden grote groepen race- en toerfietsers klaar aan de start voor een tocht over 50, 80 of 135 km. Deze laatste, langste en populairste afstand, (De Grôte Daikboekel) voerde de deelnemers over de gehele Omringdijk, langs de karakteristieke molens van Rustenburg, het weidse IJsselmeer en het Stoommachine Museum in Medemblik.
Onderweg bij de diverse verzorgingsposten werden de deelnemers in de watten gelegd met diverse optredens, warme koffie en Westfriese krentenmik. Gedurende de dag kregen de fietsers helaas wel te maken met een paar spatten regen en een stevig windje zorgden voor pittige fietskilometers. Dit alles mocht de pret echter niet drukken, zo bleek na afloop uit een van de vele reacties: “Overal blije gezichten, vanaf het moment dat we ons stuurbordje haalden tot de finish viel me op dat iedereen het naar zijn/haar zin had. De route was perfect aangegeven en bracht ons langs nieuwe routes en plekken. Dit was zeker voor herhaling vatbaar!”.

Agenda: De 8e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk wordt gereden op zondag 24 juni 2018. Bron: Le Champion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.