Westfriese Omringdijksait

Deurlouper en Daikhoedster koninklijk onderscheiden

Menigeen met een degelijk historisch besef trekt hier de wenkbrauwen wellicht bij op, maar wij, de Westfriese Deurloupers, zijn toch erg trots op onze Netty, omdat bij het regenen van Koninklijke lintjes (ruim een maand geleden) boven haar huis ook een buitje is gevallen. Net als duizenden landgenoten is zij in het zonnetje gezet door haar burgervader, omdat het Zijne Majesteit de Koning had behaagd om haar te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg haar onderscheiding onder meer vanwege haar inzet voor het Westfries Genootschap, maar niet in het minst ook voor haar verdiensten voor onze kleinste cultuurkring van Westfriesland. De niet aflatende wijze waarop Netty zich inzet voor De Westfriese Zaak was zelfs tot in het bosrijke Wassenaar en de daar vorstelijk gelegen Eikenhorst doorgedrongen.

Hoe gaat zoiets in het hart van Westfriesland, waar ooit Floris V de beenderen van zijn vader opeiste en de Westfriezen met geweld onder het Hollands gezag bracht? Nou, heel koddig:  ’s Ochtends was er bij haar thuis in Hoogwoud zogenaamd een commissievergadering van het Westfries Genootschap, tot er werd gebeld. Burgemeester Gert Jan Nijpels stond in vol ornaat op de stoep. Hij rammelde wat met zijn ambtsketen en beval Netty ‘In naam van de koning’ met hem mee te gaan. Met een landauer, een geveerde koets voor vier personen (vis-á-vis) en een open dakkie, werd zij vervolgens naar het gemeentehuis van Opmeer ontvoerd.

De raadzaal bleek helemaal gevuld met belangstellenden. Van de aanwezige leden van de Deurloupers, commissieleden Zang en Dans, die zich al maanden hadden kunnen voorbereiden op deze gelegenheid, zou je vuurwerk hebben verwacht, maar zij verkozen een passende bescheiden plek in de coulissen. De spotlights waren voor de burgemeester die een gloedvolle toespraak hield en Netty de onderscheiding op speldde. Daarna was het tijd voor een toost met een oranjebitter en felicitaties.

Het versiersel bestaat uit het kruis dat een diameter heeft van 35 millimeter, hangend aan het lint met een breedte van 27 millimeter, dat op borsthoogte op de linkerzijde van de kleding wordt gedragen. Vrouwen dragen het lint opgemaakt in de vorm van een strik. Het draagteken is een lint, opgemaakt in de vorm van een strik. Het draagteken wordt gedragen in plaats van het hierboven genoemde onderscheidingsteken.

Voor Netty en de welverdiende erkenning een driewerf Hoera!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.