Westfriese Omringdijksait

Westfries groen herleeft

Het aloude “Westfries Groen” mag zich verheugen op een hernieuwde belangstelling. Gingen in juni de Westfriese Deurloupers nog met een staalkaart onderweg, eind september presenteerde het Westfries Genootschap een folder met tips voor vakman en doe het zelver. De folder biedt de gebruiker suggesties om zo dicht mogelijk bij het eeuwenoude, karakteristieke beeld te blijven als het gaat om het buitenwerk van stolpen, molens, burgerwoningen, schuren en hekken. De folder is samengesteld door Jan-Derk Gerritsen, met adviezen van Hans van Kampen, vakschilder uit Schagen, voor wie kleur een passie is geworden.

H.van Kampen in het NHD, 26 september:

“Het mintachtige Westfries Groen werd vooral toegepast op kozijnen en daklijsten en in combinatie gebruikt met wit en donkergroen (het zgn. rijtuigengroen of grachtengroen voor bijv. de deuren). Het wit werd voor de accenten gebruikt en was crèmekleurig (Bentheimer), al waren daar zelfs binnen de Omringdijk weer verschillen in: in de richting van de grote waterplassen – de Noordzee en het IJsselmeer- was het wit zandiger van aard. Zo verschilde ook het groen van dorp tot dorp wel van toon, afhankelijk van de “hand” van de plaatselijke schilder, die in grote voorraden voor het hele dorp zelf zijn kleuren mengde.”

Met de huidige mengtechnieken (de folder geeft nauwkeurig de kleurcodes aan) kunnen gebrek aan eenheid en historische betrouwbaarheid geen probleem meer zijn. De folder zal bij speciaalzaken in Westfriesland verkrijgbaar zijn.