Westfriese Omringdijksait

Kolfsport vreest dopingcontrole

ANDIJK – "Kolven hangt van tradities aan elkaar. Zoveel werd duidelijk tijdens de 113e editie van de finale van het NK kolven voor mannen in Cultura in Andijk. Verweerde gummirubberen ballen van meer dan een eeuw oud en kolfklieken (=het slagwapen) die al generaties in één familie rondwaren. Eveneens sfeerbepalend en traditie: de vele borrelglaasjes langs de baan. Want kolven moet ook op het niveau van een NK-finale vooral gezellig blijven.

Naast de gezelligheid heeft kolven anno 2001 ook een ander, minder traditioneel gezicht. Het schoolbord – met het krijtje – doet nog wel altijd dienst als uitslagendisplay, maar de officiële stand wordt bijgehouden op een computer. En ook mobiele telefoons langs de baan zijn allang geen uitzondering meer. Nieuwe ballen zie je daarentegen maar weinig. Simpelweg omdat ze niet meer worden gemaakt, dat kan elke kolver uitleggen."

Om het sportieve karakter van de sport te onderstrepen werd de Koninklijke Nederlandse Kolfbond lid van het NOC/NSF. Dit lidmaatschap brengt echter ook nadelen met zich mee. Bondsafgevaardigde de Reus uit Spanbroek: " Aan de boekhouding van de bond en de clubs worden eisen gesteld waaraan je zonder studie bedrijfseconomie nauwelijks meer kan voldoen." Het grootste gevaar schuilt echter wel in de verplicht gestelde dopingcontroles. Kan een kolver straks zijn wuppertje niet meer nemen? De Reus: "Als ze die kant met de kolfsport op willen, kunnen we beter meteen helemaal stoppen. Het moet wèl gezellig blijven!"