Westfriese Omringdijksait

Tijdreis over de Westfriese Omringdijk

In de 12 jaar dat ik mij nu intensief en op meerdere vlakken bezighoud met de Westfriese Omringdijk heb ik heel veel mensen leren kennen. Het mag een wonder heten dat mijn pad nog nooit dat van Pé Okx heeft gekruisd, de man die in een jaar tijd 40.000 foto’s maakte van de Omringdijk. Een verklaring hiervoor gaf hij overigens zelf bij de presentatie van zijn boek en DVD “de Westfriese Omloop”, zaterdag in de Alkmaarse kunsthal 25.  Pé bevond zich naar eigen zeggen tijdens dit project in een andere tijdsdimensie en was daardoor onzichtbaar. Terwijl de wereld in zijn gebruikelijke gejaagheid doordraaide bewoog hij zich met de snelheid van een slak tergend langzaam over de dijk en viel als het ware stil in de tijd. Om de drie meter maakte hij een foto en wachtte daarna 12 seconden voor hij zijn weg drie meter vervolgde, en dat 126 kilometer lang. We verbazen ons nu wel over de snelheid van neutrino’s, maar dit is toch ook bijzonder te noemen! Okx wandelde één dag per maand over de dijk, van zonsopgang tot zonsondergang. Waar hij ’s avonds stopte, vervolgde hij zijn wandeling een maand later, weer bij zonsopgang. In weer en wind, in lente en herfst, was hij op zoek naar de beleving van tijd. Gekkenwerk, maar het leverde een mooi document op.  

Drie jaar duurde het project ‘Westfriese Omloop’ van Pé Okx waarin een glansrol was weggelegd voor de Westfriese Omringdijk. De foto’s werden in een doorlopende sequens gemonteerd tot een film van 45 minuten. Na succesvolle voorstellingen met live muziek tijdens theaterfestival Karavaan 2010 werd de film ook al een aantal malen vertoond in de USA. Afgelopen zomer zijn er foto’s tentoongesteld in het festivalhart van Karavaan 2011 en in november is er een selectie van te zien op Bursa Photofest 2011, het 1e Internationale Foto Festival in Bursa (Turkije). Nu beleefde het bijzondere project zijn voorlopige apotheose met het uitbrengen van het boek en de DVD en de presentatie ervan in de industrieel vormgegeven ambiance van Hal25, niet ver van de dijk zelf. In het boek is een selectie van de mooiste foto’s te vinden die zijn gelardeerd met korte teksten van Okx, waarin hij zijn observaties en belevenissen beschrijft. Film, foto’s en teksten vullen elkaar aan en vormen samen een uniek tijdsbeeld. Een letterlijke momentopname waarin de schoonheid en dynamiek van de Westfriese Omringdijk vanuit een nieuw perspectief belicht wordt. De eeuwenoude dijk als een metafoor voor de beleving van tijd: een ode aan een monumentale cirkel in het Noord-Hollandse landschap.  

In een kleine ruimte van de kunsthal was er ook een kleine documentaire te zien over de totstandkoming van het project. Ik zag er Pé achter zijn verbouwde foto rollator gaan met zijn wat houterige motoriek, opvallend verpakt om weer en wind te weerstaan. Lopen, stoppen, afdrukken, lopen, stoppen. Fietsers passeerden hem echter zonder op of om te kijken. Pé was dus inderdaad onzichtbaar. Gelukkig had hij zich bij het signeren van zijn boek teruggeplaatst in onze tijd en kon ik hem even de hand schudden. Hij was helemaal echt.     

Westfriese Omloop

Een film over de ziel van een dijk

Pé Okx

uitg. Stichting De Vier Gebroeders,

Alkmaar september 2011

website    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.