Westfriese Omringdijksait

Steeds meer Boekelrijders.

Met de tiende geballoteerde GrôteDaikBoekel in het vooruitzicht (traditioneel in September) mag ik niet onvermeld laten dat in juli alweer de vierde landelijke editie van de wielertoertocht is verreden, met een record aantal deelnemers. Slingerend over de Westfriese Omringdijk hebben ruim 2.300 fietsers genoten van de prachtige omloop. De weersvoorspelling was enigszins onzeker maar uiteindelijk werd gefietst onder ideale omstandigheden. Ongeveer 24 graden, een beetje zon, geen regen en een matige doch lastige wind op de dijk tussen Schagen en Schoorldam.

Wat de Ronde van de Westfriese Omringdijk uniek maakt is de combinatie van sport en cultuur. Niet alleen wordt je je bewust van een pracht stuk cultuurhistorie, zowel voor wat de dijk zelf betreft als de plekken die je passeert, maar er wordt ook steeds gezorgd voor een bijzondere aankleding, zoals muziek onderweg of een Westfriese traktatie bij de stempelposten. (Hoornse Broeders, krentenmik of Opperdoezer hapjes)  Er was muziek bij de nieuwe startplaats in Enkhuizen en ook in Alkmaar waren de hele dag tal van activiteiten. Zo zorgde Kees Kaas voor een sfeervolle muzikale begeleiding bij de starts. Kees Kaas: “Ik heb ervoor gezorgd dat de deelnemers opgewekt van start gingen in Alkmaar. Met ‘Kaik deer lait onze daik as een groene guirlande’ heb ik een ode gebracht aan de Westfriese Omringdijk, aan de Westfriezen en en aan iedereen die het aandurft om deze 135 kilometer te slechten! “

Veel deelnemers waren er ook op de korte afstanden van 50 en 80 kilometer. Dit mede dankzij een zeer geslaagde actie met het Noordhollands Dagblad. Prachtige routes waren ook voor deze afstanden uitgezet die een deel van de Omringdijk passeerden. Opvallend was het aantal recreatieve deelnemers dat in Kolhorn startte. Kolhorn, het fraaie stadje dat vroeger aan zee grensde, waar de doorkomst voor alle fietsers werkelijk een feest was.

  archieffoto

Vaste prik was de deelname van een afvaardiging van de Hogeschool Ipabo. Een van hen vertelt:

“Het parkeren was dit jaar voorbij het kanaal, zodat de deelnemers allemaal op de fiets naar de start bij ‘de Alkmaarse poort’ kwamen, waardoor ontvangst en inschrijving overzichtelijk gebeurde. We kregen een muzikaal onthaal, waarbij Westfriese liederen ten gehore werden gebracht. Na een korte toespraak van een Alkmaarse ‘wethouder sportzaken o.i.d.’,  gingen de deelnemers onder een bewolkte hemel, met weinig wind van start.

Binnen enkele kilometers na de start werden al de eerste lekke banden langs de kant gesignaleerd. In kleine groepjes werd omstreeks 9.00 uur Hoorn binnen gereden. Hier was de eerste stempelpost die begeleid ging van een heerlijke krentenbol van de plaatselijke bakker (Klaassen!). Van daaruit  ging het richting Enkhuizen. We hadden hier de wind deels in de rug. Omstreeks 10.00 troffen we in Enkhuizen de tweede stempelpost bij de watersportvereninging,  even voorbij Sprookjesland. Dat was een aanzienlijke verbetering doordat er geen opstoppingen meer waren bij de smalle straatjes langs het Zuiderzeemuseum. Aldaar koffie.

Verder ging het via het smalle fietspad richting Medemblik. Inmiddels waren daar nogal wat dagjesmensen op elektrische fietsen en wandelaars op het fietspad. Oppassen geblazen dus. Eigenlijk was het hier iets te druk, ondanks dat er in kleine groepjes gereden werd. In Medemblik, bij kasteel Radboud, was de derde stempelpost (met heerlijke plak westfriese krentenmik). Via de stad reden we richting Wieringermeer. De wind nam toe toen we na de lange rechte weg rechtsaf richting Kolhorn reden. Beneden aan de dijk verzamelden vele deelnemers zich op het terras waar  gegeten en gedronken werd alvorens het laatste stuk aan te vatten. Het was er gezellig. Inmiddels probeerde de zon aarzelend door te komen.

Vanuit Kolhorn reden we richting Schagen. Ook hier stonden er bij het oversteken vrijwilligers die het verkeer regelden, waardoor een ieder veilig kon oversteken. Via Schagerbrug, na een kleine omleiding  vanwege werkzaamheden aan de dijk, reden we over de dijk naar  de voorlaatste stempelpost in Burgervlotbrug. We hadden inmiddels een stevige wind tegen waardoor allerlei groepjes zich verspreidden over de dijk. Het was een mooi gezicht om dit te zien.

Bij de laatste stempelpost verzamelden de deelnemers zich voor de laatste 12 kilometer. In grotere groepen werd naar Alkmaar gereden. Omstreeks 13.30 kwamen  wij aan bij de Alkmaarse poort, waar een muzikaal onthaal en straattheater de dag tot een zeer geslaagde dag maakte. En de welverdiende medaille natuurlijk!”

Met dank aan Le Champion, Kees Kraakman en Arie Fase.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.