Westfriese Omringdijksait

Kitesurfer omgekomen bij Schellinkhout

SCHELLINKHOUT – 
Een 26-jarige kitesurfer uit Amsterdam is woensdagmiddag op het IJsselmeer door een ongeval om het leven gekomen. Dit meldde de politie.
Ter hoogte van Schellinkhout (gemeente Drechterland) kwam de kitesurfer door de harde wind in de problemen. Zijn touwen raakten in de knoop, waarop hij de controle over zijn kite verloor en in volle vaart tegen de dijk vloog. Het slachtoffer was op slag dood. Volgens de politie waren vrienden van de man getuige van het ongeval.
Bij kitesurfen staat een watersporter op een kleine surfplank die wordt voortgetrokken door een parachute-achtige vlieger (kite). De Amsterdamse kitesurfer is een dag later op het plaatselijke recreatieterrein Uiterdijk het gesprek van de dag. Instructeurs die kitesurfles geven, willen weten wat er is gebeurd. Al is het maar om ervan te leren.
De plek van het ongeval ligt in de bocht van de dijk waaraan slechts één huis staat. De bewoner hiervan is vertegenwoordiger van kites, maar wil anoniem blijven. Hij zegt vlak na het ongeluk een windsurfer gesproken te hebben die het ongeval ook zag. ,,Die vertelde mij dat de kitesurfer met zijn lijnen bezig was. Juist toen het leek dat hij zijn lijnen weer goed had, kreeg hij een harde wind. Op dat moment wilde de man ook zijn board (surfplank, red.) pakken. Zijn vlieger vloog de lucht in en de man werd als een slinger tegen de stenen geklapt. Dit is pure pech.''