Westfriese Omringdijksait

Geen ophaalbrug voor Nuwendoorn

EENIGENBURG-
De ophaalbrug die architect Paul van Vliet tekende voor Huis ten Nuwendoorn wordt vervangen door een gewone houten loopbrug. De provincie ziet geen reden tot maatregelen tegen vandalisme. Wat er wel komt is een cultuurhistorische wandelroute; vanaf de Westfriese Omringdijk dwars door de weilanden naar de dwangburcht. 
De ophaalbrug zou, net als het recent geplaatste stalen donjon, niet alleen hufterproof zijn maar ook te gebruiken om deel van het gerestaureerde slot van Floris V af te sluiten voor het publiek. De provincie, die een half miljoen besteedt aan het weer zichtbaar maken van de contouren van het dertiende eeuwse bouwwerk, vindt het niet nodig om een of andere vorm van beheer te treffen. Een woordvoerder van gedeputeerde Sascha Baggerman laat weten dat er geen aanwijzingen zijn die wijzen op vandalisme. Recent liet de lokale CDA afdeling weten dat dat wel zo was en dat er ook drugs worden gedeald. Maar ook de gemeente Harenkarspel zegt daar geen bewijzen voor te hebben gevonden.
De gemeente zoekt wel naar een of andere vorm van beheer maar dat komt omdat er een informatiescherm zou moeten komen om wandelaars elektronisch te voorzien van de historische achtergronden en feiten van het slot. En zo'n apparaat ziet men liever in de bewoonde wereld dan bij het afgelegen Nuwendoorn zelf. De gemeente overlegt met de vrijwilligers van het museum van Eenigenburg aan de Surmerhuizerweg. Of die er een oogje op zouden willen houden. Daar moet een organisatievorm voor worden bedacht want op dit moment is het museum, in het seizoen, alleen op zondag open.
Voor de wandelroute zelf heeft de gemeente al subsidie aangevraagd bij Provincie en Europa. Dat gaat wel lukken, zo schat burgemeester Enno Brommet in. ,,Bovendien gaat het niet om zo'n verschrikkelijk groot bedrag. Met tussen de dertig en veertigduizend euro moet het klaar zijn.'' Het duurst is de eerste etappe, vanaf de Omringdijk naar Nuwendoorn. Brommet: ,,Het wordt een smal pad door de weilanden, wellicht op een dijkje. Met een hek tegen de omringdijk op en misschien daarnaast nog een fietsgootje.'' Na Nuwendoorn voert de route over bestaande wegen naar Eenigenburg en daarna naar Tuitjenhorn, naar het historisch museum op het Van Blanckendaell park. Hoe de route precies terug voert naar het uitgangspunt wordt nog uitgepuzzeld.