Westfriese Omringdijksait

In enkele dagen 3 exceptionele dijkongevallen

HOORN – In het Hoornse Hop, zo'n 900 meter vanaf de Omringdijk, is een vliegtuigje neergestort. De twee inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen. Het laatste slachtoffer kon pas na 12 uur uit het vliegtuigwrak worden bevrijd. Hiervoor moest eerst een bergingsvaartuig komen om het vliegtuigje uit het water te takelen. Dat was tot diep in de nacht bezig met bergwerkzaamheden. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De Rijksluchtvaartdienst gaat onderzoek doen en rapporteert aan het openbaar ministerie. Een ooggetuige in Hoorn zag dat na een knal in de lucht een vleugel van het toestelletje afbrak, waarna het in het water stortte. Piloot John Ossendorp uit Purmerend is penningmeester van de Vliegclub Wieringermeer en wordt door velen beschouwd als een ervaren vlieger. De Zodiac ultralight steeg zonder problemen op van het vliegveld bij Middenmeer. Over de oorzaak van de fatale crash kan kan men voorlopig alleen speculeren. Het kan motorstoring zijn geweest, brand of een besturingsprobleem. Wrang gegeven is dat de medepassagier pas op het vliegveld bij Middenmeer met piloot John Ossendorp aan de praat was geraakt en spontaan had besloten om mee te vliegen.  

SCHELLINKHOUT – Een 37-jarige Duitser is in Schellinkhout zwaargewond geraakt terwijl hij aan het kitesurfen was. Een windvlaag smeet de man vanaf het water van het IJsselmeer tegen de Westfriese Omringdijkdijk, waarna hij tweehonderd meter verder in een weiland terecht kwam. Dat heeft de politie gemeld. Een voorbijganger vond de kitesurfer in het weiland. Het slachtoffer is met een klaplong en rugletsel naar een ziekenhuis gebracht.  

ANDIJK – Een 29-jarige bromfietser uit Enkhuizen is 's nachts op de Dijkweg in Andijk tegen een geparkeerd staande auto gereden. Volgens omwonenden heeft de auto al 4 jaar onafgebroken op deze plek gestaan. De man had de auto echter over het hoofd gezien en kwam ten val. Het slachtoffer liep armletsel op, waarvoor hij werd behandeld in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Daar constateerde de politie ook dat de Enkhuizer alcohol gebruikt had. Bij hem werd een bloedmonster afgenomen, dat door het Nederlands Forensisch Instituut zal worden gecontroleerd op de exacte hoeveelheid alcohol.