Westfriese Omringdijksait

Geen gevaarlijk asbest meer aangetroffen op dijk Hoorn

HOORN- Hoogheemraadschap Noorderkwartier verklaart dat op de Schellinkhouterdijk in Hoorn geen niet-hechtgebonden asbest meer is aangetroffen. Wel is gebonden asbest aangetroffen, maar dat is zo weinig dat de grond niet gesaneerd hoeft te worden. Zodra daarvoor toestemming komt van de bevoegde instanties, gaat men verder met het werk.

 
In maart trof de arbeidsinspectie op de dijk in Hoorn asbest aan. Twee weken later is op twee locaties, bij Hoorn 80 en nabij Schellinkhout, ook asbestverdenking opgetreden. Een deel van het asbest bleek in niet-hechtgebonden vorm, die gevaarlijk voor de omgeving kan zijn. Om mogelijke verspreiding van het asbest te voorkomen is de dijk meteen deels afgedekt en over een lengte van ca. een kilometer met hekken afgesloten. Gedurende meerdere perioden van enkele weken worden de komende tijd met behulp van dumpers nieuwe grondlagen aangebracht.
 
Nabij de brandweergarage is in november 2010 één locatie aangetroffen waar de bodem verontreinigd is met zware metalen. Hier zal binnenkort ca 20 kubieke meter grond worden verwijderd.