Westfriese Omringdijksait

Westfriesland heeft nu officieel zijn vlag

MEDEMBLIK – De Westfriese vlag is officieel opgenomen in het vlaggenregister van de Hoge Raad van Adel. Dit heuglijke feit is gevierd door de West-Friese burgemeesters en het Westfries Genootschap in samenwerking met het programmabureau Westfriese Omringdijk tijdens een feestelijke bijeenkomst. Deze vond plaats in de Bonifaciuskerk in Medemblik, de oudste stad van middeleeuws West-Friesland.

Ina Broekhuizen, voorzitter van het Westfries Genootschap, is erg verheugd: ‘Het is een mooitje die Westfriese vlag, zeggen we in West-Friesland. Heldere kleuren, azuurblauw en goud, en duidelijke afbeeldingen. Twee leeuwen en vijf blokjes: twee boven de leeuwen, twee daaronder en één midden onder.’ De vlag komt overeen met het wapen van West-Friesland.’ 
Al verschillende keren is haar gevraagd wanneer de vlag kan worden uitgestoken. ‘Als West-Friese vlaggendag kies ik voor de eerste zaterdag van september: de Westfriezendag. Ook kan worden gevlagd wanneer er een nieuw Westfriesie geboren is! Wanneer een stel trouwen gaat of er een huwelijksjubileum is te vieren. Ook als iemand 50 wordt en er een Abraham of Sara in de tuin staat. Kortom, gelegenheden te over. En laten we ons niet beperken tot woningen, want de vlag staat ook prachtig bij molens, gemeentehuizen, kastelen, stolpboerderijen, dijken, bedrijven, tentoonstellingen en musea,” vertelt Ina Broekhuizen.
Eind 2009 zijn het Westfries Genootschap en de gemeente Hoorn met het vastleggen en registreren van de Westfriese vlag een bijzonder initiatief gestart. Alle gemeenten binnen de Omringdijk – die van oudsher West-Friesland vormen – hebben hiervoor hetzelfde besluit genomen. De raden van de gemeenten Alkmaar, Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Harenkarspel, Heerhugowaard, Hoorn, Langedijk, Koggenland, Medemblik, Niedorp, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Wervershoof hebben hierop positief gereageerd en het besluit genomen om de West-Friese vlag vast te leggen. De Hoge Raad van Adel heeft de Westfriese vlag deze maand geregistreerd.   De vlag kwam bij de Bonifaciuskerk door een rijtuig met daarin een echtpaar in West-Fries kostuum (verbeelden vroeger/verleden) en de kinderen Pearl en Dirk (verbeelden heden/toekomst). Alle burgemeesters en andere belangstellenden wachtten het rijtuig buiten de kerk op. De personen stapten uit en overhandigden de vlag aan burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn en Ina Broekhuizen, voorzitter van het Westfries Genootschap. Samen met de andere West-Friese burgemeesters werd de vlag getoond. Vanuit de kerktoren werd de Westfriese vlag vervolgens uitgestoken. Het Noord-Hollands Ouderen Orkest speelde een muziekwerk. West-Friesland: eigen karakter, eigen wapen en vlag West-Friesland kent als gebied een eigen karakter met dialect, munt, strijd, volksgebruiken èn een eigen wapen en vlag. Nu de vlag officieel is geregistreerd in het vlaggenregister van de Hoge raad van Adel mag deze officieel gebruikt worden. Dat is gebeurd op verzoek van burgemeester Onno van Veldhuizen van de gemeente Hoorn die het Westfries Genootschap had gevraagd dit te onderzoeken. De registratie werd mogelijk doordat de raden van alle gemeenten binnen de West-Friese Omringdijk hetzelfde besluit namen.