Westfriese Omringdijksait

Westfiese Zwarte Pieten 2

Beste Zwarte Piet,

Zo tussen kerst en nieuwjaar moest ik nog maar eens reageren op je desperate oproep. Ik heb er even op kunnen kauwen, zoals op het laatste restje “feeststol” dat ik zojuist tussen de kiezen heb genomen. Dat was de laatste tijd overigens ook niet alleen meer onderwerp van krenten, rozijnen, fijne sukade en amandelspijs.

Wat een gekkigheid Piet!

Zelfs als nuchtere Westfries moet je tegenwoordig je best doen om je niet mee te laten nemen in de wereld die ons vanaf schermen wordt opgedrongen. Die indrukken werken zo overweldigend op ons gemoed dat we bijna de werkelijkheid van alledag vergeten. Trending topics bepalen het nieuws en de discussie. En de discussie is er niet meer om op zoek te gaan naar het gelijk maar om het te krijgen.

Ik heb tijdens mijn leven de sinterklaastraditie ongemerkt zien evolueren zonder dat groepen in de samenleving elkaar daarover te lijf gingen. Laat lekker gaan. Een onderzoekje op Google leerde mij dat de Sinterklaasintochten in en rond de Westfriese Omringdijk dit jaar zwart als vanouds waren. Er zijn geen calamiteiten gemeld. Er waren alleen gelukkige kinderen. Ik zou dus zeggen: Piet, laat je werkelijkheid niet teveel door media bepalen maar kijk goed om je heen. Daar leeft een zwijgende meerderheid in allerlei kleuren die met elkaar zijn dagelijkse gang gaat. Die bepaalt met boerenverstand nog steeds hoe we Sinterklaas vieren, en kerst en dergelijke. En als je mij niet gelooft, lees dan nog even na wat onze vorst erover zei in zijn kersttoespraak: ” Het fundament van het dagelijks leven wordt als drijfzand als beleving het zicht op de werkelijkheid verdringt.” En zo is het.

Sinterklaas in Westfriesland  (bron: Google afbeeldingen):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.