Westfriese Omringdijksait

Wat gaan we doen als we vollopen?

Mensen die zich op de hellingen van een vulkaan vestigen worden door ons voor gek verklaard, maar wij leven zelf als onnozelen op de bodem van een badkuip, die zomaar wel eens kan vollopen. Precies zestig jaar geleden ging dat bijvoorbeeld nog vreselijk fout. We hebben weliswaar daarna niet stilgezeten en met kunst en vliegwerk de risico’s verkleind, maar de zeespiegel stijgt, de bodem zakt en de extreme uitspattingen van moeder natuur nemen alleen maar toe. Kunnen we voor altijd vertrouwen op onze duinen en dijken? En wat, als Willem A. , onze waterprins, zich dit jaar tot koning van ons land laat inhuldigen en zijn aandacht voor het water ook nog laat verslappen?

Geen malheur, we hebben geluk! Onze minister van Infrastructuur en Milieu is vorige week uit de kast gekomen: ze is een watervrouw:  ” Het had altijd al mijn voorliefde, water. Het is ook een zwaar onderschat onderwerp dat politiek niet de aandacht krijgt die het verdient.”, zegt ze in de Volkskrant. 

Zestig jaar na de grote watersnoodramp (1953) en een heel Deltaplan verder, werkt mevrouw Schultz van Haegen-Maas Geesteranus aan een ambitieus nieuw programma dat Nederland klaar moet maken voor een nieuw rampscenario. Het gaat dan niet direct om het verhogen of verbreden van dijken, maar om een slimmere ruimtelijke inrichting en mensen die weten wat ze moeten als er iets gebeurt, zegt ze. Er komt volgend jaar onder meer een concreet evacuatieprogramma waarop inwoners per gebied bijvoorbeeld kunnen zien waar ze heen moeten. Het ministerie heeft zich daarbij onder meer laten inspireren door de chaos die ontstond na de overstroming van New Orleans (2005).

Het lijkt me handig. “Nederlanders zijn vergeten wat het betekent om onder de zeespiegel te leven.”, zegt de minister. “We hebben hier een heel hoog beschermingsniveau, maar die ene storm in de tienduizend jaar kan juist die van morgen zijn. Weet je dan wat je moet doen?” Nou, ik leef in Noord-Holland onder de waterspiegel, maar ik weet het niet. De auto pakken heeft geen zin denk ik. Het dak op? Zoiets. Ben nu al benieuwd welk advies de minister mij gaat geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.