Westfriese Omringdijksait

Travelbugs c.q. Raisbeessies (Gaandersdinkies)

Nu een groot deel van Nederland op drift is geraakt om in zuidelijker streken nog meer warmte op te zoeken als die waarover de thuisblijvers zich beklagen, is het een klein bruggetje naar de “Omringdijk Travelbug”.

Laat het me nog eens kort uitleggen: Overal ter wereld, dus ook in Nederland en ook langs de Westfriese Omringdijk liggen kleine containers verstopt die “Geo-caches” worden genoemd. De mensen die ze in het geniep verstoppen en zoeken hebben een aparte hobby, die “geocaching” heet. De coördinaten van de plekken waar de caches (skuildôzen) verstopt liggen zijn te vinden op een website. (Zie geocaching.com)  Met deze coördinaten en met hun mobiel of GPS gaan de geocachers (Skuildôzezoekers) op pad en als zij zo’n geocache hebben gevonden loggen ze weer in op de website (dat kan thuis) en registreren daar: “GEVONDEN !” Soms ligt er in het busje, doosje of blikje een voorwerpje (muntje, sleutelhangertje, speeltje o.i.d.) dat door de vinder meegenomen wil worden en gestopt in een andere geocache, zodat hij kan reizen: dit heet een “Travel-bug”. (Raisbeessie)

In 2009 hebben de Westfriese Deurloupers een geocache geplaatst langs de Westfriese Omringdijk met de naam ‘Skuildoôs’  hebben geplaatst. Die heb ik in beheer. In november 2019 plaatste ik daar een Raisbeessie in met een opdracht: “Kan de vinder ervoor zorgen dat deze gravelbug zich in westelijke richting verplaatst naar Noord Engeland om zich daar te vestigen in een van de caches langs het Romeinse monument Hadrian’s Wall ?”

  OMRINGDIJKSE TRAVELBUG 2018

Vervolgens heeft het beessie, de travelbug, zich verplaatst. In een paar stappen was hij in Duitsland. (Veel Duitsers bezoeken de Omringdijkcache) Van Duitsland ging het naar Oostenrijk en toen terug naar het westen, naar België. Daar is hij in verschillende handen geweest en heeft er best lang rondgezworven door Vlaanderen en Wallonië. In maart van dit jaar pikte iemand hem op uit de bossen van het Waalse Froidchapelle, een dorpje aan de oevers van het Lac de l’Eau d’Heure. Hij logde met: “Retiré et mis bientôt en France.” (Gevonden en spoedig in Frankrijk gezet) En ja hoor, een maand later plaatste hij hem even ten zuiden van Toulouse terug. Deze geocacher had zich misschien niet zo verdiept in het doel van ons Raisbeessie, of was topografisch minder onderlegd. Vanuit deze locatie is Hadrian’s Wall een hele verre stip op de horizon.

         Google Earth Pro : De reis van het Omringdijkse Raisbeessie tot nu toe.

Het laatste nieuws is dat de bug vorige week weer 130 kilometer noordelijker is gebracht. Het kleinood ligt ergens in een piepklein Frans dorpje in het departement Aveyron……..Ik heb op de webpagina van ons Raisbeest de tekst nu in het Engels en het Frans vertaald om de reisdoelen nog maar eens duidelijk te maken voor álle Europeanen 😉

Ik schreef al eerder over dit onderwerp. Wil je teruglezen ? Gebruik het zoekvenster en tik het woord ‘geocache’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.