Westfriese Omringdijksait

Streekpad 9.3 Van Schagen naar Kolhorn

In 2020 heeft Wandelnet een nieuw wandelboekje uitgegeven: Streekpad 9. Een geheel herziene wandeling langs de Westfriese Omringdijk. Af en toe loop ik eens een stukje….

foto © sjaak bos 2022

Vandaag neem ik je graag mee van Schagen naar Kolhorn. Uit eerder gelopen kilometers was mij al gebleken dat de “wandeling langs een icoon in het Noord-Hollands landschap” heel letterlijk is uitgewerkt: het gaat vaker langs en in de buurt ván, dan óver de dijk. (zie eerder blog)

Dat pakt soms verrassend uit, maar vandaag ging me dat uitgangspunt toch echt te ver. Hoe kan het dat je een schitterend wandelvriendelijk en boven het ommeland verheven dijktracé met unieke droge wielen, langs het vogelrijke Schagerwad en door een eigenzinnig Poolland en Kreil links laat liggen voor een kilometers lange graskade langs een kanaal en binnen het bereik van het verkeersgeraas van de N248 ?? Hierin ben ik dus eigenwijs geweest !

Via het Rensgars, een historische toegangsweg tot de Schagense markt, verlaten wij de stad in de richting van de Omringdijk. Langs de Trapweg en na een wandeling over een erf (met overstapjes e.d.) bereiken we aan de boorden van het Keinsmerwiel een trekpontje. Dat is altijd leuk. Zo kom je op de Omringdijk waarvan je het dijklichaam kunt volgen tot aan de kapel op de Keins. Daar moet natuurlijk een kaarsje worden opgestoken. Ik weet uit ervaring dat dat geen garantie is voor mooi weer op de rest van de wandeling, maar het schijnt wel goed te wezen bij ziek en zeer. Er hebben hier volgens de overlevering al enkele wonderbaarlijke gebedsverhoringen plaatsgevonden.

Met een indrukwekkend uitzicht over het omringende landschap zetten we de tocht voort, zoals gezegd ‘eigenwijs’ de slingerende dijkweg volgend. Hier passeer je de prachtig gevormde droge wielen en het vogelrijke Schagerwad. In de buurtschappen Polland en Kreil zijn de omgekeerde vlaggen inmiddels weer zo omgekeerd dat alles weer klopt. Gelukkig.

Bij knooppunt 84 vinden we weer de aansluiting met de route uit het boekje. We zien daar het voormalige vissersplaatsje Kolhorn voor ons. Via de molenkolk over de Bovenkolk en met een bruggetje over de Benedenkolk. Een charmante binnenkomst van Kolhorn met zijn beschermde dorpsgezicht en overtuinen.

We passeren het dorpje en bereiken De Strook. Voorlopig eindpunt en goed voor een koppie.

3 gedachtes aan “Streekpad 9.3 Van Schagen naar Kolhorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.