Westfriese Omringdijksait

Sleuteloverdracht Nuwendoorn een feit 

In aanwezigheid van omwonenden en diverse betrokken organisaties werd jongstleden mei de 13e-eeuws gereconstrueerde burchtruïne Nuwendoorn door gedeputeerde Ilse Zaal plechtig overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) en Stichting Monumentenbezit. Deze laatstgenoemde stichting draagt nu zorg voor de uitvoering van het beheer en stelt de historische plek tussen Krabbendam en Eenigenburg deze zomer weer open voor het publiek.

Alle reden voor een zondagmiddagbezoek met vier Westfriese Deurloupers. We troffen het hek aan de Burchtweg gesloten, waardoor het niet mogelijk was om het terrein met de auto te bereiken. Dat was jammer, maar omdat de openstelling feitelijk in handen is van wat vrijwilligers die Nuwendoorn van oudsher een warm hart toedragen, nemen we niemand iets kwalijk. Er was immers wel een gaatje voor de wandelaar (en met wat moeite ook de fietser). Daar hebben we gebruik van gemaakt. Het domein bleek voor het overige volledig toegankelijk.

Met wat meegebracht meubilair en gezellige versnaperingen hebben we ons in de beschutting van de 13 jaar oude opgemetselde ruïnedelen genesteld. Uiteindelijke doel was een inspirerende outdoor-brainstormsessie (een westfries woord schiet me even niet te binnen) zoals we wel vaker hebben. En stormen deed het zeker. De wind om de donjon gierde erover en donkere zomerse buien marcheerden over onze hoofden en we hielden het soms niet droog. Het mocht de pret niet drukken. We hebben in een paar uren enkele relevante en diepgaande dijk zaken besproken, waarover in een later blog vast meer. In die tijd werd het terrein 2x door toeristen bezocht.

Van juli tot en met september zal de poort van de ruïne volgens zeggen dagelijks geopend zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Grijp je kans. Het is een magische plek.

foto ©2023 kees kraakman

Een gedachte aan “Sleuteloverdracht Nuwendoorn een feit 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.