Westfriese Omringdijksait

Molensloot Rustenburg stroomt weer

RUSTENBURG- Aan de boorden van de Westfriese Omringdijk bij Rustenburg begint het plaatje langzaam te lijken op hoe het er rond 1630 uit moet hebben gezien. Strijkmolens L,K en I kunnen weer wind vangen en het water in de molensloot kan weer stromen. Sinds November vorig jaar is Landschap Noord-Holland druk doende met het herstellen van de "historische molenbiotoop". In de loop der eeuwen waren rond de drie strijkmolens hoge bomen verrezen, waren dammen aangelegd in de molensloot en was het riet welig gaan woekeren. Malen en draaien zat er voor deze molens al geruime tijd niet meer in, maar daar komt nu dus verandering in. 

De molens blijven bereikbaar voor hun bewoners, maar dan niet meer via dammen, maar via splinternieuwe bruggen. Momenteel worden de landhoofden van de bruggen gemaakt. Voor de bruggen konden worden gebouwd, moest overigens wel een groot aantal nutsleidingen worden verlegd, vertelt projectleider Ton van der Lichte van Landschap Noord-Holland. “Die leidingen liepen door de dammen, dus die moesten eerste onder de oorspronkelijke slootbedding worden gelegd.” De molensloot, niet langer belemmerd door de dammen, kan dus weer stromen. Hier kun je straks genieten van het unieke, weidse uitzicht op de molens. “Maar wel in de wind, want de bomen staan er niet meer.” 
Ondertussen laat Stichting Schermer Molens, de eigenaarvan de molens, strijkmolen K restaureren, zodat deze straks ook daadwerkelijk weer kan draaien. “Momenteel staat eigenlijk alleen het geraamte nog, de rest wordt opgeknapt’, Aldus Bob Kiel namens de stichting. Wanneer kan worden begonnen met de andere twee molens, is afhankelijk van provinciale en landelijke subsidies.