Westfriese Omringdijksait

Kees Kaas zingt ook Westfries

Kees Kaas, het alter ego van Kees Kraakman uit Alkmaar, hult zich graag in “cultuurbepaalde elementen” : een witte kaaskiel, een werkmansbroek, een pet en klompen. Voor zijn optreden in Orgelzaal Booy, afgelopen zondag, droeg hij het bouwersjassie van mijn overleden vader: “Op de elleboog een lappie, in de zakke nag wat kwaad.” Herinnering aan vervlogen tijden. Met de Westfriese vertolking van het retrospectieve “Skrape” raakte hij daarmee weer een gevoelige snaar. De ambiance werkte daar aan mee, want orgelzaal Booy, gelegen in wat nu Alkmaar Noord is, lag bij de bouw in 1960 nog te midden van een uitgestrekt polderlandschap in het land van de kool, ‘het rijk de duizend eilanden.’ De Orgelzaal was toen dan ook alleen te voet of per fiets bereikbaar. Of met een schuit natuurlijk. Brede landschapsschilderijen langs de muren van het zaaltje herinneren aan deze tijd.

Het liedjesprogramma van Kees heet “Liedjes voor Later” en dat impliceert geen eenduidige sentimental journey. Gelukkig maar. Het werd gewoon een bar gezellige muzikale zondagmiddag bij Kees “in de huiskamer”. Met zijn eigen liedjes, waarvoor hij vaak fietsend zijn inspiratie vindt: “trappen op de dijk zet het metrum aan”.

Eerder zong Kees Kaas liedjes met het Alkmaarse Kaasdragersgilde (kaasdragerslied), zong hij AZ toe toen ze kampioen werden (kampioenslied) en was hij met zijn gitaar van de partij toen koningin Beatrix de Grote Kerk bezocht. Soms zingt hij Westfries met zijn Deurloupervrienden. Ik was er menigmaal zelf getuige van dat hij, in weerwil van de eeuwig waaiende wind, staande op Dijk der Dijken de streek bezong waar hij wortelt. Kees is met recht een DaikTroebedoer.

Zijn “levenslust-en landschapsprogramma” is binnenkort nog eens te bewonderen als hij zijn huiskamer inricht in Egmond aan den Hoef. Gaat dat meemaken !

Zondag 14 April 15.00 uur Huys Egmont Slotweg 46 Egmond aan den Hoef.  

voorverkoop www.egmondartikelen.nl

Een voorproefje van Kees Kaas is te beluisteren op deze Sait, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.