Westfriese Omringdijksait

GrôteJubileumDaikboekel

foto’s ©2014 sjaak bos

Vrijwel geruisloos heeft zich in het laatste weekend van september de tiende uitgave van de Grôte DaikBoekel voltrokken: de ronde van de Westfriese Omringdijk. De limited edition ervan, want sinds 2012 is er ook een landelijke editie, die afgelopen juli met meer dan tweeduizend deelnemers werd verreden.

De geballoteerde versie deed het dit jaar met twintig rijders, op een zaterdag die qua weersomstandigheden alle eerdere Boekels overtrof. Er was nauwelijks wind, de zon scheen overwegend en de temperatuur benaderde de 20 graden. Ikzelf mocht voor de gelegenheid de Ronde volgen vanuit de directiewagen en kon zo vanaf strategische punten het peloton aan mij voorbij zien trekken. En horen. Want hoewel er dit jaar geen enkele vrouw deelnam was het alsof er 20 dames op de fiets zaten: het leek wel een mobiel kippenhok! Binnen de ruime doelstellingen van de Grôte DaikBoekel was dat ook wel weer begrijpelijk. De sport is hier het glijmiddel voor het ondergaan van sociale contacten en …..cultuur. Zo was er bij de start het traditioneel declamateren van een gedicht. Huisdichter Cornelis had voor de gelegenheid een vers geschreven waarin de ontnuchterende vaststelling doorklonk dat zijn krachten in de afgelopen tien jaar behoorlijk waren afgenomen. Het verlangen naar het meisje met de gehaktballen had hem echter toch in het zadel geholpen. Dit meisje, in De Roode Leeuw in Kolhorn, blonk overigens uit door afwezigheid. Haar ontbreken werd enigszins gecompenseerd door de Alkmaarse troubadour Kees Kaas, die bij de lunch voor de gehaktballen uit een paar van zijn liederen ten gehore bracht. Het verraste publiek zong uit volle borst mee.

De winnaar van de tiende Boekel kwam, zoals dat ook al traditie lijkt te zijn geworden, uit de groep Tourclub Swed. Peter Groen won met twee vingers in zijn neus waarna hij aanspraak kon maken op de kleine dijkpaal, waarvan er al meerdere zijn schoorsteenmantel verfraaien.

Om de overwinning te vieren, of de teleurstelling van een opnieuw gemiste kans weg te spoelen, werd na afloop een nieuw Westfries bier geschonken. Het Skeetje. Tussen de bedrijven door had ik met de wagen van de Boekeldirectie een bliksembezoek gebracht aan de enthousiaste brouwer in Bovenkarspel. De combinatie van een opvallend etiket met de Westfriese Omringdijk er op en een smaakvol bier met een hoppige afdronk is veelbelovend en wordt in elk geval door de directie van de Grôte DaikBoekel van harte aanbevolen.

Vanwege het speciale karakter kende de DaikBoekel deze keer ook nog een gezellige afterparty met drankjes en hapjes. Het was weer een superdag, waarvan we gelukkig de foto’s nog hebben:

foto’s ©2014 sjaak bos/kees kraakman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.