Westfriese Omringdijksait

Grôte DaikBoekel gaat landelijk

ALKMAAR – Ga de uitdaging aan en fiets de dijk rond! Op zaterdag 2 juli rijden naar verwachting honderden fietsers de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Toerclub Le Champion en programmabureau Westfriese Omringdijk blazen deze recreatieve fietstocht een nieuw leven in. Verkenners van Le Champion hebben nieuwe fietsroutes in het Noord Hollands landschap uitgezet. Recreatief voor het hele gezin of sportief voor degenen die sneller willen rijden, met keuzes uit afstanden van 30, 60 of 126 km. Vanuit vier verschillende plaatsen kan worden gestart; Hoorn, Kolhorn, Enkhuizen en Alkmaar. De routes zijn volledig bewegwijzerd zodat de fietsers optimaal van de omgeving kunnen genieten.

In Alkmaar wordt op de start en finishlocatie extra uitgepakt. Hier kunnen deelnemers, maar ook andere belangstellenden, van 08.00 tot 12.00 uur en van 15.00 – 17.00 uur genieten van straattheater, livemuziek en streekgerechten uit een mobiele keuken. Mediapartner De Volkskrant ondersteunt het initiatief en voert campagne om de fietsroutes en startplaats Alkmaar onder haar lezers onder de aandacht te brengen.  Deelnemen aan de tocht door het hele gezin wordt van harte aanbevolen, zelfs als niet elk gezinslid sportief is ingesteld. Door middel van verschillende culinaire, literaire en culturele stops wordt naast de dijk als sportieve uitdaging ook de dijk als beleving onder de aandacht gebracht. Op de korte afstanden, over een deel van de Omringdijk, hebben de fietsers uitgebreid de gelegenheid om van alles te zien en te proeven. Wie toe is aan een kopje koffie, meer wil weten over de historie van de dijk of een lekker Westfries product wil proeven, maakt een stop bij de Westfriese locaties die op 2 juli zorgen voor een gastvrij ontvangst.  

Grôte Daikboekel

De langste afstand, bijgenaamd De Grôte Daikboekel, voert de deelnemers over de hele Omringdijk die op verscheidene plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uitsteekt. Links van de dijk weilanden met de contouren nog zichtbaar van een vroegere duinstreek. Rechts in de verte terpdorpjes en daarboven vooral veel lucht. De slingers in de dijk zijn ontstaan door doorbraken. Het kolkende water bij de doorbraak heeft voor diepe wielen gezorgd waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd. Elke slinger is een monument voor lang vergeten drama’s waar wij nu vrolijk doorheen fietsen.