Westfriese Omringdijksait

Dijk op Plein.

Plein 5 is een muzikaal en informatief radioprogramma “met nieuws uit alle windstreken.” Op donderdagmiddag 3 april waaide de (figuurlijke) wind uit het Noordwesten. Voor Westfriezen een gevreesde hoek! De aandacht lag bij Schagen en ik mocht als Saitbeheerder/dijkgek in het programma eventjes kort over de Omringdijk praten met presentator Hijlco Span. Een duitje in de zak van de Dijkpromotie. Het gesprek ging over de dijk bij Schagen, de bochten, de wielen en het Gat, en is hier te beluisteren.

Het programma belicht ook graag het bijzondere dialect of muziek in de verschillende nederlandse regio’s (regia?). In het kader daarvan worden op het ogenblik dagelijks bijdragen gedraaid van mensen die op bekende evergreens een tekst in dialect hebben geschreven. “Zing zoals je gebekt bent.” Bij stemming op vrijdag wordt steeds de beste van de week gekozen. Vorige week viel die eer het Westfriese Skotwal te beurt. (luister hier  ) Geheel terecht lijkt me. Met elf andere liedjes zal “Traine” meestrijden om de titel ‘Dialect Evergreen 2014’. De finale is op Hemelvaartsdag, donderdag 29 mei 2014.

Ik doe niet mee, maar ik wil in dit verband toch nog graag even wijzen op enkele prachtige stukken in het audioarchief  van deze Sait. Luister bijvoorbeeld eens naar de hartverwarmende vertolking van het Dijklied door het Snijderkoor uit Hoogwoud. Of naar de Broekrock van The Deurloupers, op het dwingende ritme van een heuse sorteermachine…… Prachtig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.