Westfriese Omringdijksait

Deur corona gien folklore.

foto sjaak bos ©2010

De Westfriese Omringdijk omsluit een gebied waarbinnen zich door de eeuwen heen allerlei regiotypische cultuurverschijnselen hebben ontwikkeld. Soms zijn die nog zichtbaar, zoals her en der de Westfriese stolpboerderijen in hun typische kleurstelling. De Westfriese krentenmik is nog bij menig bakkertje te koop, maar veel van die verschijnselen zijn in de laatste eeuw toch uit het straatbeeld verdwenen. Het gebruik van het eigen dialect holt hard achteruit en de traditionele Westfriese klederdracht zie je normaal gesproken nergens meer. Nee, voor die oude folklore moet je op zoek naar de plekken waar ze geconserveerd en gekoesterd worden. Bijvoorbeeld in een van de (kleine) musea in Westfriesland.

Hier vind je ze mooi op een rijtje : link

’s Zomers was er normaal gesproken ook nog de mogelijkheid om naar Schagen af te reizen waar op alle donderdagen, tot leering en vermaak, de Westfriese folklore vrijelijk en uitgebreid in het openbaar werd bedreven. Daar kwam je ze dan volop tegen, de Westfriezen in hun traditionele kleding: in optocht, op de markt of op klompen dansend op een podium. Maar “deur corona is er dut jaar gien folklore in Skagen”. Jammer toch, maar heel begrijpelijk. Dat zou natuurlijk ook te veel risico’s geven. De risico’s in Schagen zijn in deze bijzondere tijd exclusief teruggebracht naar het gebied rond de kerk. Daar staan eens per jaar de dikbillen als er “paasvee” is. Daar is het plein nu omgetoverd tot één groot horecagebeuren. Op een zonnige dag zit het daar nu mudvol met mensen die bereid zijn het coronavirus over te dragen, zonder de folklore…..ja, het is een bijzondere tijd.

Besluit u met vakantiebedoelingen in de regio neer te strijken dan adviseer ik u de drukte te mijden en een afspraak te maken bij een van die kleine museumpjes. Fijne zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.