Westfriese Omringdijksait

De streepjeskwestie

Het is al jaren een item dat mij interesseert: moeten we nou West-Friesland schrijven, of Westfriesland? Mijn trouwe lezertjes weten allang dat ik persoonlijk nogal hardnekkig kies voor het laatste, ook al is dat vanuit het officieel perspectief onjuist en fout. Maar wat door autoriteiten is vastgesteld is sinds de vroege middeleeuwen (zeker) voor Westfriezen alles behalve leidend. Het gebruik van een streepje veronderstelt dat onze regio deel uitmaakt van Friesland, waarvan we al sinds mensenheugenis door grote wateroppervlakten zijn gescheiden. In al die eeuwen hebben de Westfriezen (ook hier gebruik ik graag de eigennaam) een geheel eigen identiteit ontwikkeld met een eigen taal, een eigen klederdracht, een eigen architectuur en noem maar op. We hebben sinds 1580 een eigen wapen en sinds 2010 een eigen vlag. Alle reden dus om dat streepje NIET te gebruiken. Om onze eigen identiteit nog maar eens te benadrukken kan er wat mij betreft een dikke streep door dat verwarrende streepje!

Vooralsnog is het schrijven van Westfriesland zonder streep een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Gelukkig vindt deze wel steeds meer navolging. Ik weet dat Statenlid Ed Wagemaker (PvdA), inwoner van Hoorn, zich ook al jaren sterk maakt voor een streeploze spelling van ons gewest. Het is dus vast geen toeval dat men in de woonplaats van deze kleine strijdbare bestuurder, de Asterix van onze contreien, heeft besloten om het streepje te laten vallen. Burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn twittende op 2 september j.l.: ” Zojuist besloten in B&W dat wij in onze stukken #Westfriesland schrijven en niet #West-Friesland. Dat U het weet “

In gemeentelijke stukken, persberichten en andere communicatie met de buitenwereld zal de gemeente Hoorn de spellingsregel die het streepje voorschrijft voortaan aan zijn laars lappen. Voorlopig doet Hoorn dit wel alleen. Ze hebben aan zes andere Westfriese gemeenten  gevraagd om mee te doen, maar daar had de kwestie geen hoge prioriteit…

….Het is weer die éne kleine nederzetting, hometown van Asterix, die moedig weerstand biedt…Ik waardeer dat bijzonder. Chapeau Hoorn!

Een gedachte aan “De streepjeskwestie

  1. Joop van Diepen

    Al heêl wat jare ben ik bezig met die skroifwoize van “Westfriesland”, samen met Ed Wagemaker. ’t Westfries Genoôtskap heb ok ’n streep die dat strepie zet. De krante wulle d’r voor gien prois an: die houwe vast an ’t Groene Boekie. Ik heb de Taalunie naggeres emailleerd en ik kreeg as antwoord dat iederien vraai stond zuk soort geografiese namen te skroive as ’t uitkomt. Alliendig de ambtenaraai en onderwois moet z’n oigen an ’t Groene Boekie. Wul je nag meer wete, leit ’t effies hore. Maar wel in ’t Westfries vezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.