Westfriese Omringdijksait

Daiku’s als poëtische ode

ALKMAAR – De eerste dijkhaiku heeft gistermiddag een plekje gekregen op de Westfriese Omingdijk. "Daiku's" noemt Sjaak Bos ze. Hij wil de monumentale dijk versieren met vele van dergelijke gedichtjes van zeventien lettergrepen. Als een poëtische ode aan de dijk die voor de Alkmaarder een onuitputtelijke inspiratiebron is. Wandel langs de dijk en laat gedachten lopen waar de benen GAAN! Dit is de eerste 'daiku' die Sjaak Bos (50) heeft achtergelaten. Gewapend met een spuitbus heeft hij dit gedichtje van Remco de Jong uit Schagen aangebracht op de grijze achterzijde van een flink bord in de berm van de Noordschermerdijk bij Oterleek. De waterzijde van dit bord langs de ringvaart van de Heerhugowaard toontop een geel vlak de letter K, van Kabel, als waarschuwing voor schippers.
De grijze achterkant van deze borden wil Sjaak Bos versieren met "daiku's". Dergelijke borden staan al jaren te zwijgen langs de dijk. Een oproep van hem heeft al tientallen haiku's opgeleverd. Hij plaatste de oproep op zijn site, die geheel is gewijd aan de Westfriese Omringdijk. De "Westfriese OmringdaikSait" is uitgegroeid tot een platform voor allerlei aspecten die met deze 126 kilometer lange dijk te maken hebben. "Het begon in 2000 met het plaatsen van verslagen van wandelingen over de dijk. In zeven etappes heb ik het rondje gedaan, steeds met iemand anders. Uit dit groepje mensen is 'de Westfriese Deurloupers' ontstaan. Met dit, zeg maar, cultuurclubje verzinnen we steeds wat nieuws. Een Omringdaiklied, een actie van de "Ridders van het Front" om meer aandacht te krijgen voor een waardige herdenkingsplaats voor de gesneuvelde rooms-koning Willem II en de historie van de dijk. We zijn op allerlei manieren bezig met de Westfriese Omringdijk."
Wat heeft Sjaak Bos met de Westfriese Omringdijk? "Tot voor kort helemaal niets. Als jonge knaap verhuisden wij van Bovenkarspel naar Alkmaar en raakte de dijk buiten beeld. Acht jaar geleden raakte ik gefascineerd. Er zijn steeds meer dingen bijgekomen."
Al velen hebben het polderlandschap binnen en buiten de dijk weten te vangen in zeventien fijnzinnige lettergrepen.