Westfriese Omringdijksait

Zomertoer op drift.

foto: sjaak bos
In het jaar van de Dijkverjaardag, 2008, maakte NHD-verslaggever Ed Dekker zijn eerste Zomertoer. Alsof het om een herhaling van de Zoutmars ging, liep hij in twaalf dagen met een groeiend aantal volgelingen de hele Westfriese Omringdijk in de rondte. Met driehonderd volgelingen finishte hij in Kolhorn. Tijdens de etappes van ruim tien kilometer waren er steeds een paar georganiseerde stops waar wat gebeurde, wat werd vertoond of werd uitgelegd. Maar er was ook alle ruimte voor spontaniteit. “Wil jij een gedichtje voorlezen? Jongens en maide! Stop! D’r wul d’r ientje een stukkie doen!“ Inmiddels is de NHD-Toer een begrip en voor een hele groep mensen zelfs een vaste zomerbesteding. De frisse spontaniteit is er wat vanaf, de afstanden zijn wat langer geworden en de dijk is verlaten voor tochtjes in alle hoeken van de provincie. Voor veel mensen blijft het de moeite waard om de Zomertoer mee te beleven, hetzij wandelend, hetzij dagelijks lezend in het NHD.
 
Gisteren heb ik me een dagje aangesloten bij de kolonne, die nu al negen dagen onderweg is. De weersomstandigheden waren heerlijk zomers. We liepen door het prachtige Waterland. Van Durgerdam liep het lange lint van wandelaars over dijken, kerkepaden en langs de doorbraakwateren van 1916. Het ging naar Uitdam, Holysloot en Zuiderwoude: schilderachtige dorpen met een inwonersaantal dat het aantal wandelaars niet kon overtreffen. Wij waren met 155. Ed Dekker nam de leiding met de routine van een schoolmeester tijdens zijn zoveelste schoolreisje. Alleen hij bepaalde wanneer er werd gestopt en wanneer er weer werd gelopen. Je hoefde het niet te wagen om voortijdig te vertrekken! Niet voordat meester Ed omstandig steeds elke gastheer, gastvrouw of spreker had bedankt namens alle kinderen. 
 
Zijn krant, die tot mijn ongeluk het regionale nieuws door de voering van verschillende edities nog steeds rigide opknipt in kleinere, onlogische regio’s, zal blij met hem zijn. De komkommertijd wordt met deze Zomertoer prettig opgeschud met het wisselende feuilleton van zijn belevenissen. Aanstaande vrijdag wordt alweer het laatste traject gelopen, van Westerland naar Barsingerhorn. Dan passeert de groep ook de Westfriese Omringdijk en zal daar zeker even worden stilgestaan bij dit dijkmonument. Daarna kan Ed op vakantie 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.