Westfriese Omringdijksait

Wandeltocht met Deurloupers

SINT MAARTEN – Cultuurclub De Deurloupers maakte op zaterdag 17 april met ruim dertig liefhebbers een tocht over een deeltje van de Westfriese Omringdijk. Deze kenners van de natuur en de unieke geschiedenis van de Omringdijk leidden de deelnemers van Sint Maarten naar Schoorldam. Voor de deelnemers lichtten de Deurlopers een stukje van de historische sluier op. Ze vertelden over de geschiedenis van de dijk en haar omgeving. De wandelaars passeerden op hun tocht onder meer verschillende wielen, de specifieke ronde watertjes in de kommen van deze dijk. En de route voerde ook langs de resten van de oude dwangburcht Nuwendoorn. 
Zweven 
Op de tocht spreidde zich in het oosten Westfriesland uit, met slechts een paar dorpjes op de horizon. “Omdat de dijk hier zo hoog ligt, heb ik het gevoel te zweven boven het omringende land”, aldus één van de deelnemers. Af en toe werd gestopt, zo ook bij de dwangburcht de Nuwendoorn. Achtergrondinformatie, bijzondere feitjes en historische wetenwaardigheden werden verteld. 
Krentenmik 
Bij Krabbendam, waar de dijk zo’n drie meter omhoog gaat, stond de Westfriese Omringdijkkraam. Daar konden de wandelaars proeven van producten uit de Westfriese streek, zoals puur natuurlijke appelsap van Fruitkwekeij 't Keetje, krentenmik en gebakjes van Bakkerij Raat en Ambrosia-Mede honingwijn van Imkerij de Bijenstal. Het is een “skitterend daggie” geworden, dat in het Hof van Schoorl een muzikaal slot kreeg toen de Deurloupers nog een paar Westfriese liedjes zongen en een spontane Meelouper met een lied van ik-weet-niet-hoeveel-coupletten, herinneringen ophaalde aan de Grote Mars van het NHD in de zomer van 2008. "Een pracht".