Westfriese Omringdijksait

Spots 2: Vier Noorder Koggen

Een van de menu-items op de Westfriese OmringDaikSait is “Spots”. Spots zijn plekjes langs de dijk waar we even het zoeklicht op zetten omdat ze een bijzondere achtergrond hebben, tot het erfgoed van de Westfriese Omringdijk behoren of daarnaar verwijzen. De categorie Bouwwerken belicht 25 gebouwen zoals molens, kerken en gemalen.

Een voorbeeld van zo’n spot op de kaart is het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen bij Medemblik, pal aan de Westfriese Omringdijk. Eigenlijk is hier sprake van twéé gemalen die tegen elkaar zijn gebouwd. Het oudste deel stamt al uit 1869 en is dus al 150 jaar oud. Het jongste deel is uit 1907. Hier staat nog steeds de originele pomp die sinds 1924 wordt aangedreven door een stoommachine. Deze stoommachine is nu een museaal topstuk. Om het waterniveau in de polder op peil te houden drijft het een pomp aan met een capaciteit van 400 m3/min. (400.000 liter per minuut), wat ooit een recordverplaatsing was in Europa.

In het stoomgemaal is nu het Nederlands Stoommachinemuseum gevestigd: dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen! Op Stoomdagen wordt de ketel weer opgestookt. Je hoort dan de stoommachines puffen, voelt de warmte en ruikt de olie. Op andere dagen draaien de machines op perslucht. He museum heeft de grootste verzameling werkende stoommachines onder één dak. Maar ook buiten gaat de collectie verder. Er worden Superstoomdagen georganiseerd, waarop men onder andere de stoomhijskraan en -baggermolen laat draaien. Dit Medemblikker museum is “niet voor watjes, wel voor Wattjes!”

Op Youtube staan trouwens prachtige dronebeelden (2015) van het stoomgemaal. Voor een directe link klik hier.

2 gedachtes aan “Spots 2: Vier Noorder Koggen

  1. Daikzuster

    Wij hebben nog een prachtig “staasie pertret” gemaakt in het museum tgv. de 50e verjarings van nicht Ineke: deer sting ok de spot op, dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.