Westfriese Omringdijksait

Omringdijk vanuit de ruimte

Op 21 december 2011 is de nederlandse astronaut André Kuipers met een Amerikaanse en een Russische collega in een Sojoez-capsule naar de ruimte gelanceerd. Twee dagen later, een dag voor kerst, koppelden ze daar probleemloos aan bij het internationaal ruimtestation ISS. Enkele uren nadat de koppeling succesvol was verlopen, zweefde een grijnzende Kuipers het ruimtestation binnen waar hij werd verwelkomd door de drie al aanwezige astronauten, en was er al een verbinding met zijn vrouw en kinderen. 

Sinds zijn verblijf in de ruimte maakt Kuipers regelmatig foto’s van de aarde, waarbij hij graag inzoomt op Nederland. De foto’s stuurt hij via facebook en twitter naar ons. op aarde. Zo maakte hij in de wintermaanden vanuit het ruimtestation foto’s van Nederland onder een laagje sneeuw en deze opname maakte hij van de kop van Noord Holland, waarop duidelijk  de lichtjes in de steden en dorpen zijn te zien en de ijsvorming op het IJsselmeer en op de Waddenzee op het Balgzand:
 
 
Heel opmerkelijk is de volgende opname die gisteren tot ons kwam, waarop te zien is dat er niets te veel gezegd is van de Westfriese Omringdijk als hij wordt vergeleken met de Chinese muur. Zelfs vanuit de ruimte is hij zichtbaar! (zie handje)
 
 foto 01042012
 
Kuipers zou aanvankelijk op 16 mei terugkeren op aarde, maar Rusland heeft de eerstvolgende bemande lancering moeten uitstellen. In hun raket was een lek ontdekt en het klaarmaken van een nieuw vaartuig kost tijd. De drie nieuwe bemanningsleden gaan daardoor op zijn vroegst op 15 mei de ruimte in. Kuipers keert dan volgens plan op 1 juli terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.