Westfriese Omringdijksait

Een Rode Loper over de Groene Guirlande.

Het moest een soort Zoutmars worden: een demonstratieve wandeling waarbij de lokale bevolking zich spontaan zou aansluiten, zodat een groep kon aanzwellen tot een menigte. De PvdA in Schagen en omgeving rolde daarvoor een spreekwoordelijke “Rode Loper” uit over de groene Westfriese Omringdijk. Dit om de aanstaande stembusgang in de gemeenten Zijpe, Schagen en Harenkarspel nog wat kracht bij te zetten, want deze drie worden per 1 januari 2013 samengevoegd en over enkele dagen al wordt er gestemd voor een nieuwe gemeenteraad. De historische Westfriese Dijk wordt terecht gezien als het bindend element in dit gebied. Van een Volksmarsch was achteraf geen sprake, maar een gezellige zondagse wandeling van Schagerbrug naar Eenigenburg was het wel. En omdat het grotendeels over de Omringdijk voerde mocht ik mee!
 
Het feest begon in Schagerbrug waar ik voor de start een 20 tal in opvallend rood gestoken wandelaars trof bij de koffie. Rode petjes, rode jasjes. De dijkgerelateerde gasten, zoals ikzelf en de verrassend aanwezige wethouder Bouwes van Schagen (een dag eerder nog flyerend gespot in een VVD jasje), vielen qua kleur wat uit de toon. Maar we bevonden ons tussen vriendelijke mensen en dus stonden we even later knus als één familie buiten voor de groepsfoto, terwijl op een trompet, jawel, de “Internationale” werd gespeeld. En op die klanken en in dat tempo vertrokken we in de richting van de dijk. Hier was geen wandelclub op de been, maar een manifestatie aan de gang. Gelukkig was deze ceremoniële kant van de happening van korte duur. Met het wegsterven van de trompetklanken transformeerden de overtuigde socialisten weer snel tot nuchtere westfriezen en waren we daarna allemaal weer gelijk. Betrokken mensen uit Petten, Burgerbrug of Tuitjenhorn. Ze hielden een beetje hun hart vast voor het effect van de turbulentie in de landelijke politiek, waar VVD en PvdA net een paar weken samen aan de knoppen zijn gaan draaien en het stof daarvan nog lang niet is opgetrokken. Welke invloed zou dat hebben op het lokale stemgedrag in de regio Schagen, waar PvdA en VVD op dit moment vooral de dienst uitmaken? 
 
Het weer was er niet naar om er al te somber over te doen. Na vertrek uit het nog wat grijzige Schagerbrug was de zon volop gaan schijnen en de wind gaan liggen. Schitterende fraaibelichte vergezichten ontrolden zich voor onze ogen, terwijl politieke knelpunten werden toegelicht of aangedragen. Moest die Westfriese Brug er nu wel komen? Is de investering wel verantwoord in deze moeilijke tijden? Natuurlijk. We moeten het Toerisme stimuleren en de Bouw. Voor mei verwacht men een uitspraak van het nieuwe bestuur. 
We kuierden babbelend over de dijk naar Sint Maarten voor een tussenstop en wandelden later nog verder naar het terpdorp Eenigenburg. Voor de gelegenheid was Café De Burcht daar open voor een consumptie uit de partijkas. De afsluiting werd muzikaal omlijst door de LenM band. 
 
Het zal spannend worden aanstaande woensdag. Kunnen VVD en PvdA de lakens blijven uitdelen of komt het CDA terug? Een opkomst van 50 % is waar men op hoopt……
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.