Westfriese Omringdijksait

Die brug moet er komen. Pleidooi 2.

 

 
Er zit bij Schagen een flinke coupure in de Westfriese Omringdijk. Er gaat o.a. een kanaal en een Rijksweg dwars doorheen. Een eenvoudige Dijkgaander zoals U en ik moeten dan, om de dijk te volgen, via een kilometerslange omweg van eindpunt A naar beginpunt B. Er zijn steeds meer mensen die de Westfriese Omringdijk ontdekken als een prachtig monument om fietsend of wandelend te verkennen. Wat jammer dat een schitterend plan om bij het Gat van Schagen de dijk opnieuw te verbinden (met ook nog eens een prachtige brug van Rein Hofstra) dit voorjaar in een la verdween. Maar de WestfrieseOmringDaikSait houdt die la scherp in de gaten, want wat er ín kan, kan er uit! En er zijn gelukkig meer mensen die de brug een warm hart toedragen. Onlangs reageerde in een brief naar het NHD voormalig beleidsmedewerker van het HHNK, Willem Messchaert alsvolgt:
 
Nieuwe brug
 
Even sprong mijn hart op, steeg me het bloed naar de wangen, toen ik het artikel over de nieuwe brug las. Nieuwe brug, ik las het toch goed, en over het kanaal Stolpen-Schagen bovendien. Maar … het betrof de nieuwe ophaalbrug die aansluit op de te vernieuwen provinciale weg N 248 op de route naar ’t Zand. Van iets naar iets eigenlijk.
Een strikt noodzakelijk miljoenenproject, ik weet het en niks op tegen, maar mij bekruipt de stille hoop dat als de strak geregisseerde aanbesteding van deze klapbrug nu eens voordeliger dan gepland uitvalt, zou het dan mogelijk zijn om met het financiële voordeel die andere mooie brug over het kanaal Stolpen-Schagen, ja, die fietsbrug, te realiseren? Gaat ook van iets naar iets, over zelfde kanaal en provinciale weg (die ter plaatse ook opgeknapt moet worden). Met zo’n dubbelklapper kan het lokale landbouwverkeer uit de wielen en komt de razend aantrekkelijke fietsverbinding in de Westfriese Omringdijk tot stand. Beide als impuls voor twee sterke economische lokale pijlers. Zulke steun kunnen we in de Kop goed gebruiken.
 
Willem Messchaert,
voormalig beleidsmedewerker van het waterschap
Kolhorn.
  
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.