Westfriese Omringdijksait

De Britten, dat zijn wij.

Er woont op het Britse eiland een onafhankelijk en onverzettelijk volkje. In de Brexit kwestie laat het zich wat dat betreft zo standvastig gelden dat je je afvraagt: van wie hebben ze dat ?

Dit voorjaar werd in het toonaangevende blad NATURE de puzzel gelegd. Het spijt me lezer dat ik het artikel even over het hoofd zag (ik moest de Donald Duck ook nog uitlezen denk ik), maar ik maak het graag met u goed:

Er is een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek gaande naar de verspreiding door Europa van de klokbekercultuur, zo’n 4500 jaar geleden. Nieuwe DNA technieken brengen het eerder vastgelopen onderzoek weer volop in beweging. En wat blijkt ? Een dna-analyse van prehistorische beenderen uit Engelse vindplaatsen laat daar een plotselinge verandering zien rond 2300 voor Christus. Vanaf dat moment vertonen de dna-profielen in het huidige Groot-Brittannië steeds meer gelijkenissen met dna-profielen die 50 jaar geleden al in Nederland werden gedocumenteerd, van botten uit…..Oostwoud. Onderzoekers onder leiding van de Amerikaan David Reich, spreken van een „bijna volledige vervanging van de plaatselijke bevolking” op de langere termijn.

Wat is hier gebeurd ?

Daarover tast men nog in het duister, maar ik niet. Welk onafhankelijk en onverzettelijk volkje kennen wij in Holland ? Juist, de Westfriezen. Welk plaatsje ligt er in het hart van het door een Ringdijk omsloten en op de zee gewonnen land ? Juist, Oostwoud !
Ze moeten de (toen nog ondiepe) plas zijn overgestoken. Misschien was het wanhoop omdat ze een slecht kooljaar achter de rug hadden. Of ze voerden een pro-actieve geurillastrijd. Daar waren de Westfriezen zulke meesters in dat de Hollanders daar veel later nog hoofdpijn van zouden krijgen. Je weet het niet.

Er moet natuurlijk nog wat vervolgonderzoek worden gedaan, maar voor mij is alles ineens een stuk duidelijker geworden. Die Brexit, dat provocerende links blijven rijden, het expres lauw bier schenken, noem het maar op. Het zou mij niet verbazen als Theresa May ( Trees Mei ) aan Westfries Folkloredansen doet. Dat ze “the moves” daarvoor heeft heeft ze onlangs al onbeschaamd aangetoond. Dat was een hint.

Bronnen :

https://www.nature.com/articles/nature25738

https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2018/02/westfriese-botten-spelen-sleutelrol-in-analyse-klokbekercultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.