Westfriese Omringdijksait

DaikSait 2.0 in de lucht!

De Westfriese OmringdaikSait, sinds 2000 HET digitale bezoekerscentrum voor de Westfriese Omringdijk, is helemaal in het nieuw gestoken. Het heeft twee jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. De vernieuwing gaat verder dan een nieuw kleurtje:

Laat ik het vergelijken met de aanschaf van een auto. Na 10 jaar op houtblokken te hebben gereden was ik toe aan een type dat ten minste op Euro 95 kan rijden. Ik heb toen eerst een rondje langs “garagehouders” gemaakt. De een probeerde mij warm te maken voor type A, de ander voor type B. Ik maakte een proefritje en koos twijfelend voor dat laatste type, maar toen bleek dat de beenruimte daarin nogal beperkt was en ik er feitelijk gebukt in moest zitten ben ik daar toch  op terug gekomen. Ik was besluiteloos en liet mij tenslotte door andere deskundigen weer overhalen tot de aanschaf van een type C, althans, het bouwpakket ervan. Een aardige garagehouder gunde mij een hoek van zijn garage en als het nodig was zijn expertise als ik er met de onderdelen niet uitkwam. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het resultaat liet twee jaar op zich wachten omdat de handleiding in het Swahili gesteld was; een taal die ik nauwelijks machtig ben. (dit alles bij wijze van spreken natuurlijk, maar neemt u van mij aan:  ik heb wat afgeprutst.)  Nu staat er een hagelnieuw karretje met een fijne zit en  een krachtige motor, goed voor weer minstens tien jaar rijplezier.
 
Hoewel het allemaal wel even heeft geduurd en in de tussentijd de “oude” DaikSait in zijn ontwikkeling stilstond, ben ik over de timing eigenlijk best tevreden. Sinds een jaar of drie krijgt de Westfriese Omringdijk vanuit de lokale overheden (gemeenten, provincie) nogal wat belangstelling. Er is een West-FrieseOmringdijkwebsite  in het leven geroepen en mooie projecten hebben zich aan elkaar geregen. Onze OmringDaikSait kon zich een plek in de luwte daardoor prima veroorloven. Maar de politiek is een dynamisch gebeuren en het handelen van overheden dienovereenkomstig. De focus die op de dijk wordt gelegd is eindig. Zal afnemen. En het bestaansrecht van de OmringDaikSait, niet in de eerste plaats gericht op economische ontwikkeling en toerisme, zal weer groeien.
 
De komende tijd ga ik van de daken roepen dat de nieuwe DaikSait in de lucht is en mij bezighouden met het oplossen van kinderziektes: ” Mensen, het nieuwe bezoekerscentrum is open!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.