Westfriese Omringdijksait

Skotwal lanceerde een nuwe ceedee.

Het in Sint Pancras gewortelde driemansduo Skotwal heeft een nieuwe cd met westfriese songs uitgebracht. Zuks ken je van de daken roepen, maar bij oôs ken het vezellef ok van daik of:

link

Uit pure liefde voor de Westfriese taal en de muziek van het Amerikaanse platteland brengen Theo en Wigert Dronkert en Theo de Jong onder de naam “Skotwal” al een aantal jaren liedjes in het Westfries, het dialect van hun jeugd. Zo werden bekende en minder bekende nummers van bijvoorbeeld Johnny Cash, Steve Earle, The Rolling Stones en Bob Dylan onder handen genomen. De beste Americana, vertaald in het Westfries. De eerste cd “Denk” verscheen in 2012 met muziek zonder opsmuk, maar met meerstemmige zang en uitgekiende arrangementen met diverse instrumenten.

Ik kan de muziekkeuze, de manier waarop ze de nummers uitvoeren en de authenticiteit van de westfriese teksten wel waarderen. De liedjes blijven bovendien niet hangen in nostalgie, maar gaan bijvoorbeeld over de liefde. En dat is voor de Westfries, die zijn emoties doorgaans voor zich houdt, toch best bijzonder.

De vertalingen worden allemaal door Wigert Donkert geschreven en dikwijls door het Westfries Genootschap van een keurmerk voorzien. Wigert zegt in een interview: “Waar mogelijk heb ik hun verbeteringen overgenomen. Soms sta ik mezelf toch wat dichterlijke vrijheid toe. Een liedtekst is nou eenmaal iets anders dan spreektaal. Als het origineel goed is, dan lukt de vertaling het best.” Donkert gebruikt geen woord te veel, Hij kiest ze als een klassieke cowboy en echte Westfries: zorgvuldig en raak.

foto van cd Hou me niet teugen.

Met de nieuwste cd kiest Skotwal een andere koers. De selectie is uitgebreid met drie vaste gasten (waaronder een drummer en een bassist) en voor het liedmateriaal werd ook gevist in de vijver van de pure popmuziek. “Hou me niet teugen” is een verzameling muziek om een schuur vol bollenpelsters mee te vermaken en niet om in een wallekantje bij weg te dromen. Niks mis mee, maar wie verlangt naar de vertrouwde finesse in de liedteksten moet toch zoeken in een van de balads, zoals die ene van Elvis Costello : “Het was een goed jaar voor andoivie.” Meesterlijk.

Skotwalteksten vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.