Westfriese Omringdijksait

Gedicht terug op ’t Vuurtje

foto sjaak bos

Het hield de gemoederen in Oosterleek e.o. maandenlang bezig. Wat was er gebeurd? Het vertrouwde mintgroene vuurtorentje, dat bij Oosterleek een kleine kaap in de pas gerenoveerde Zuiderdijk markeert, was deze zomer door personeel van Rijkswaterstaat plotseling helemaal wit geschilderd. Dat was erg, maar nog erger was dat met deze “opknapbeurt” een opvallend gedicht was weggekalkt, dat sinds 2005 het rondborstig vuurtorentorso verfraaide. Zo letterlijk was er over de tekst heen geschilderd dat je tastend met je vingertoppen langs de ruwe huid van het bakentje nog de letters, de woorden, en tenslotte de zin kon herkennen. En menigeen heeft dat in vertwijfeling gedaan, want de nuchtere Westfriezen waren “zômaar puur gek worren ” op die ene dichtregel van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886)  :

‘We wouldn’t mind the sun, dear, if it didn’t set’,

‘De zon zou ons niet kunnen schelen, lief, als zij niet onderging’.

 
Het ongenoegen van de Oosterlekers haalde de schrijvende media. Op de lokale televisie zagen we oude dames die, weemoedig uitkijkend over het grijsgroene water van het Markermeer, met gebroken stem hun geliefde tekst blind konden voordragen en toelichten. Een enkele gedupeerde sloeg zelfs met poëzie terug:
 
Gedicht
 
We zouden het gedicht
Niet missen, lieve RWS,
Als het niet zo machtig 
Mooi zou zijn.
 
We willen als Vegter
En Vertegaal, lieve RWS,
Ons rijm terug: zonder vuur
Is de toren onverlicht!
 
So we mind it very
Very much, dearest RWS,
That Dickinson’s fiery text
Enlightens us again.  

Willem Messchaert, Kolhorn.

“Wij kunnen geen toestemming geven voor een spreuk of een gedicht op onze vuurtorens”, was de eerste reactie van Rijkwaterstaat. “Dit is vanuit de Scheepvaartverkeerswet niet toegestaan. Het kan schippers afleiden.” Het was een goed verhaal voor bij de zomerbarbecue, maar het kon nauwelijks serieus worden genomen. Later bleek dat RWS het vuurtorentje vaker wil onderhouden en dat een gedicht dat nieuwe beleid in de weg zat. Gesprekken tussen vertegenwoordigers van de gemeente Drechterland en RWS in september hebben er nu toe geleid dat, met plakletters, het dichtwerk van Dickinson onlangs weer in ere is hersteld. De wintermaanden zullen worden gebruikt om verder na te denken over een duurzame oplossing. De scheepvaart op het Markermeer wordt met klem gevraagd zich niet te laten verleiden tot het lezen van de vuurtorentatoeage.
 
foto NHD:
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.