Westfriese Omringdijksait

Twuiver

Twuiver is een 'voormalige' buurtschap in de gemeente Drechterland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Voor 1 januari 2006 behoorde de buurtschap bij de gemeente Venhuizen. Twuiver wordt ook wel zoals de straatnaam genoemd, ’t Wuiver, wat ook de meest gebruikte Westfriese benaming is.

Twuiver is van oorsprong een losse buurtschap van Wijdenes. Maar in de loop van de twintigste eeuw werd het een duidelijk onderdeel van dat dorp. Van de oorspronkelijk buurtschap is anno 2006 ook weinig over.

Woiver,Weiver of Wuiver is een historische naam van verschillende buurten, meestal aan het eind van een dorp, dwars van de hoofdweg, en de verbindingsweg vormend naar een naburig dorp. De naam verwijst naar de zijstroompjes die haaks op een veenrivier uitkwamen.

Toen het oorspronkelijke veenland blok voor blok door de West-Friezen in cultuur werd gebracht, was de loop van veenriviertjes daarbij leidend. Een "kronkelend, waaierend " zijriviertje, een wuiver, werd een zijgrens van een ontginningsblok. Er werden later paden, kaden, wegen langs aangelegd.

bron o.a.: Wikipedia, Westfries Genootschap